Rookmelderplicht komt te vroeg voor veel woningcorporaties
Niet alle 2,3 miljoen huurwoningen van woningcorporaties hebben voor 1 juli rookmelders, hoewel dat vanaf die datum wel verplicht is.
Dat zeggen corporaties en koepelorganisatie Aedes. De vertraging komt mede door de coronacrisis omdat fabrieken in China vanwege lockdowns daar stillagen. Ook waren veel rookmelders via een collectieve aanbesteding van wel tweehonderd corporaties besteld bij een fabriek in Oekraïne.
Leveringen vanuit dat land zijn door de inval van Rusland eind februari niet meer mogelijk. Corporatie Vestia spreekt van „een ongelukkige timing, een vervelende samenkomst van omstandigheden en overmacht”.
Ook de Haagse corporatie Staedion geeft aan dat de levering van rookmelders voor problemen zorgde. Staedion denkt nog in ongeveer 5000 van zijn 37.000 woningen na 1 juli zo’n apparaatje te moeten plaatsen. Daarbij zit ook een aantal woningen waarvan de bewoners niet thuis waren toen de corporatie de rookmelders wilde plaatsen en mensen die niet mee willen werken aan de plaatsing.
Per 1 juli moet op elke verdieping van een bestaand huis een rookmelder hangen. Nieuwbouwwoningen moeten al sinds 2003 verplicht rookmelders hebben. Uit eerder onderzoek van Interpolis bleek al dat zo’n 17 procent van de huishoudens in Nederland nog geen rookmelder had. Onder huurders was dat percentage met 20 procent nog iets hoger. Aedes gaf eerder al aan dat de deadline van 1 juli krap zou worden.
Het is niet bekend om hoeveel woningen en om hoeveel corporaties het precies gaat, omdat dit volgens Aedes niet wordt bijgehouden. Ook is het nog de vraag of er genoeg personeel is om de rookmelders te installeren, zegt een woordvoerster. Zoals zoveel branches kampen corporaties ook met personeelstekorten.
Bij Ymere, dat actief is in onder meer Amsterdam, Almere en Haarlem, lopen ze tegen dat laatste probleem aan. Die corporatie hing een paar jaar geleden al rookmelders op, maar in ruim 6000 van de circa 73.000 woningen lukte dat nog niet omdat de bewoners niet meewerkten. Door te weinig personeel lukt het nu niet om de resterende woningen voor 1 juli allemaal aan te pakken.
Daarentegen zijn er ook corporaties die geen problemen voorzien. Het Utrechtse Mitros zegt bijvoorbeeld op schema te liggen. „We zijn alleen nog bezig om rookmelders te installeren bij mensen die niet thuis waren of de deur niet opendeden toen wij langskwamen”, laat een woordvoerster weten. Mitros heeft 28.000 woningen.