Kuipers: Voorkom sluiting door virus
Het streven van zorgminister Kuipers blijft erop gericht de samenleving bij een nieuwe opleving van het coronavirus volledig open te houden. De zorgsector is voorzichtig optimistisch over zijn aanpak.
De bewindsman herhaalt dat in een brief die hij maandag met de ministers Adriaansens (Economische Zaken) en Van Gennip (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Nieuwe coronamaatregelen dit najaar sluiten de ministers niet uit, zo wordt daarin duidelijk. Vooralsnog rekent het kabinet er echter op dat de sectoren zelf hun verantwoordelijkheid willen nemen als zich onverhoopt toch een nieuwe coronagolf zou aandienen.
De maatregelen die winkels, theaters, scholen, contactberoepen, het openbaar vervoer, rijscholen, de luchtvaart, veerbootexploitanten en andere instellingen bereid zijn te treffen, worden in september definitief bekendgemaakt. Kuipers wil die gebruiken als basis voor zijn beleid.
In de brief van maandag meldt hij alvast een tussenstand. Daaruit blijkt onder meer dat winkels, theaters en contactberoepen bereid zijn spatschermen op te hangen, looproutes in te voeren en om bezoekers of klanten 1,5 meter afstand van elkaar te laten houden. Ook zijn ze bereid om op afspraak te werken en om weer vaste zitplaatsen in te voeren. In „uitzonderlijke situaties” is er volgens Kuipers ook de bereidheid om het coronatoegangsbewijs (ctb) opnieuw uit de kast te halen.
De horeca- en de landbouwsector hebben nog geen (voorlopige) plannen gepresenteerd.
In een toelichting noemde Kuipers de kans dat het aantal coronabesmettingen in het begin van het najaar weer begint te stijgen maandag reëel. „Ga dan niet wachten met je plannen of met je eerste voorbereidingen, zoals ventilatie, schermen of het gebruik van mondkapjes”, zo luidde zijn oproep. De overheid zal het signaal geven wanneer het tijd is om deze maatregelen in te voeren.
In de zorg lijkt Kuipers vooral te willen vertrouwen op eerder beproefde maatregelen, zoals het landelijk spreiden van Covid-19-patiënten. Een groep experts die op Kuipers’ verzoek de mogelijkheden nog eens inventariseerde, noemt ook het vaker thuis behandelen van patiënten met behulp van zuurstof en monitoring.
Beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU’91 liet maandag in een eerste reactie weten niet ontevreden te zijn over Kuipers’ benadering. Wel ziet NU’91 de eventuele oplopende besmettingscijfers met zorg tegemoet. „Het probleem blijft domweg het tekort aan personeel”, aldus de zegsman.
Iwan van der Horst, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), liet in een reactie op de kabinetsplannen weten dat het belangrijk is dat er geld beschikbaar wordt gemaakt om meer ic-verpleegkundigen op te leiden. De NVIC presenteerde onlangs samen met de vereniging voor ic-verpleegkundigen V&VN IC een plan voor het structureel ophogen van het aantal ic-bedden, van 925 naar 1150.
In de Kamerbrief schrijft Kuipers dat hij dat advies meeneemt in de plannen voor de ic-capaciteit voor volgend jaar. Van der Horst noemt dat „een belangrijke stap. De betrokken partijen rondom ic-zorg (professionals, bestuurders en zorgverzekeraars) hebben samen de verantwoordelijkheid dit spoedig concreet te maken.”