Europese beurzen beginnen nieuwe week naar verwachting in mineur
De Europese aandelenbeurzen lijken de nieuwe handelsweek weer met verliezen te beginnen. Daarmee krijgt de verkoopgolf die vorige week werd ingezet een verder vervolg. De markten zijn nog altijd in de greep van de hoge inflatie. Zeker nadat de geldontwaarding in de Verenigde Staten, de grootste economie van de wereld, hoger uitviel dan voorzien. Mogelijk dat de Amerikaanse centralebankenkoepel, de Federal Reserve, harder zal ingrijpen. Later deze week beslist de Fed over de rente.
In de eurozone is de rente tot nu toe ongewijzigd gebleven. Wel gaf de Europese Centrale Bank (ECB) onlangs aan de rente in juli te gaan verhogen om de inflatie te bestrijden. Het zal de eerste renteverhoging in het eurogebied zijn sinds 2011. Aan het einde van de week worden ook nieuwe Europese inflatiecijfers bekendgemaakt. Verder presenteren de Britten aan het begin van de week de eenzijdige aanpassingen van de brexitafspraken over Noord-Ierland.
Op het Damrak gaat de aandacht maandag onder andere uit naar ING. De bank maakte bekend dat het negatieve rentes afschaft. Per 1 oktober zullen daardoor klanten met meer dan een ton op de rekening daar geen rente meer over hoeven te betalen. Het financiële fonds houdt maandag ook een beleggersdag waarbij het investeerders bijpraat over de te voeren strategie. ING mikt onder andere op een groei van de totale inkomsten met 3 procent per jaar. Het rendement op eigen vermogen moet daarbij op 12 procent uitkomen.
Verder bevestigde DSM dat de huidige topbestuurders van het bedrijf Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze aan de leiding komen te staan van fusiebedrijf DSM-Firmenich. DSM praat beleggers op maandag bij over de fusieplannen.
Snellaadbedrijf Fastned maakte op zijn beurt bekend dat het in totaal 30 miljoen euro heeft opgehaald met de uitgifte van nieuwe obligaties en verlenging van investeringen. Het geld gebruikt de onderneming voor verdere uitbreiding van het Europese netwerk.
De Europese beurzen en Amerikaanse beurzen sloten vrijdag stevig in mineur. De AEX-index in Amsterdam verloor 2,5 procent. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 3,1 procent. Ook in New York stonden stevige minnen op de borden. Een vat Amerikaanse olie kostte voorbeurs 1,6 procent minder op 119,11 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper op 120,50 dollar per vat. De euro was 1,0477 dollar waard, tegen 1,0513 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.