Vinkje helpt student met aanvraag aanvullende studiebeurs
Het kabinet gaat het studenten makkelijker maken een aanvullende studiebeurs aan te vragen wanneer zij hier recht op hebben. Dat gebeurt door de mogelijkheid daarvoor op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) automatisch aan te vinken.
Dat meldt minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) vrijdag per brief aan de Tweede Kamer. Studenten die recht hebben op een aanvullende beurs, zullen automatisch een vinkje zien op de DUO-website. Een student die toch geen aanvullende beurs wil ontvangen, zal het vinkje zelf moeten weghalen.
Rechthebbenden zullen daarnaast worden gewezen op de manier hoe de aanvullende beurs werkt. Deze beurs is namelijk een prestatiebeurs: ronden studenten hun opleiding binnen een bepaalde termijn af, dan wordt de beurs omgezet in een gift. Deze termijn verschilt per opleiding. De beurs wordt berekend aan de hand van de inkomensgegevens van ouders.
De minister verwacht dat het verstrekken van deze informatie leidt tot een afname het aantal rechthebbenden dat geen aanvullende beurs aanvraagt. Met „wellicht wel 75 procent”, aldus Dijkgraaf.
Over de aanvullende beurs bestaat volgens de minister onduidelijkheid, ook al heeft DUO zijn communicatie hierover verbeterd. Zo bleek eerder uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) dat ongeveer een kwart van de eerstejaarsstudenten geen gebruik maakte van de beurs, ook al hadden ze hier wel recht op.
Doen studenten langer dan toegestaan over hun opleiding, dan wordt de beurs omgezet in een lening. Maar de kans dat een student een hogere studieschuld krijgt met deze optie is volgens Dijkgraaf „erg klein en weegt naar mijn mening op tegen de veel grotere groep die nu onbewust geld laat liggen”.