Levenslang geëist tegen enige overlevende aanslagpleger Parijs
Franse aanklagers hebben levenslang geëist tegen Salah Abdeslam, de enige overlevende verdachte van de aanslagen in Parijs in 2015. Daar werden op 13 november 130 mensen vermoord in concertzaal Bataclan, bij stadion Stade de France en diverse horecazaken. De aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat (IS).
Ook tegen twee hooggeplaatste leiders van IS, die vermoedelijk dood zijn en in hun afwezigheid zijn berecht, werd levenslang geëist. Tegen de Belg Mohammed Abrini, ‘de man met de hoed’ die te zien is op camerabeelden van voor de aanslagen in Brussel in 2016, werd eveneens levenslang geëist wegens zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs.
Zeven van de acht aanslagplegers bliezen zichzelf op of werden gedood door de politie. Alleen Abdeslam vluchtte. Eerder werd gezegd dat zijn bomvest niet werkte, maar Abdeslam verklaarde in de rechtszaal dat hij zich bedacht had. Pas toen hij de mensen om zich heen zag in het café waar hij zijn bomgordel had moeten laten afgaan, zou hij besloten hebben het niet te doen. Abdeslam bood ook zijn excuses aan voor „alle slachtoffers”.
Abdeslam werd in maart 2016 opgepakt in België. De Belgische aanklagers verdenken hem ook van betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel, vier dagen na zijn arrestatie. Hij is uitgeleverd aan Frankrijk, maar is in België al veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor een schietpartij waarbij drie agenten gewond raakten.
Naast Abdeslam staan nog negentien mensen terecht voor betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Zij zouden niet direct de aanslagen hebben voorbereid, maar hebben geholpen met bijvoorbeeld het bieden van onderdak of het leveren van wapens. Zes personen worden bij verstek berecht, onder wie vijf vooraanstaande IS-leden die vermoedelijk in Syrië zijn overleden.
Tegen Abdeslam is een levenslange gevangenisstraf zonder kans op vroegtijdige vrijlating geëist, een straf die in Frankrijk zelden wordt opgelegd. Tot levenslang veroordeelden komen in het land vaak na 20 tot 25 jaar vrij. De Parijse rechtbank komt op 29 juni met een uitspraak, bijna tien maanden na het begin van het megaproces.