Binnenland

Kamer dubt hoe beveiliging bedreigde personen beter kan

De beveiliging van bedreigde mensen in Nederland moet beter ingericht worden. Maar dat voor elkaar krijgen, zal nog niet eenvoudig worden. Tweede Kamerleden spraken met verschillende betrokkenen vanuit de overheid, de beveiligingsbranche, onderzoekers en mensen die zelf streng beveiligd moeten worden. Het stelsel is overbelast doordat er de laatste jaren veel meer mensen bedreigd worden.

ANP
9 June 2022 21:47

Een van de sprekers was advocaat Peter Schouten, die samen met Onno de Jong de kroongetuige in het Marengo-proces bijstaat. Hij staat op een dodenlijst, en is een van de ongeveer tachtig tot honderd mensen die het strengst beveiligd worden in Nederland. „Ik wil u wel één ding zeggen: dat het regelmatig voorkomt dat ik minder gelucht word dan een gedetineerde.”

Schouten merkte (net als vrijwel alle aanwezigen) op dat de beveiligers zelf het probleem niet zijn. Het is simpelweg te druk geworden, zei ook Andries Oosterbaan van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, de politiedienst die mensen als Schouten moet beschermen. „Er worden enorm lange dagen gemaakt. Dagelijks tientallen mensen die ’s ochtends heel vroeg beginnen en heel laat thuiskomen.”

Zowel de beveiligers als de beveiligden hebben hier last van. Schouten zei dat hij het liefst een normaal leven zou leiden, maar dat dit met zijn beveiliging niet meer mogelijk is. Op het laatste moment de plannen wijzigen, en bijvoorbeeld nog de deur uit willen, kan volgens Oosterbaan eventueel wel. Maar „dan doen we een uitvraag op de betrokkenheid van mensen, en die komen dan op hun vrije dagen extra werken om het rond te krijgen”.

De plaatsvervangend korpschef van de politie, Liesbeth Huyzer, zei dat de politie momenteel 400 mensen beveiligt, en dat daarvoor 1000 tot 1500 politiemensen nodig zijn. Deels moeten die van andere politietaken weggehaald worden. Ze zegt de komende jaren 100 miljoen euro nodig te hebben om die problemen structureel op te lossen. Huyzer schat dat dat nog wel vijf tot zeven jaar zal duren.

Vooral politie, justitie, de Koninklijke Marechaussee en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) moeten de komende tijd hun werkzaamheden kritisch bekijken en met verbeteringsvoorstellen komen. De eerste stappen bleken naar ieders tevredenheid al gezet.

Eigenlijk zouden particuliere beveiligers een grotere rol kunnen krijgen, raadden verschillende aanwezigen aan. Het toespitsen van de beveiliging op de verschillende vormen van dreiging kan beter en efficiënter, zeiden de meesten. En dat geldt ook voor de informatievoorziening aan de bedreigde personen zelf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer