Binnenland

Duits ziekenhuis helpt om Nederlandse wachttijd zorg te verkorten

Ruim 300 ziekenhuizen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen kunnen bijdragen om lange wachtlijsten in Nederland weg te werken.

Redactie binnenland
7 June 2022 10:25
Erasmusziekenhuis in Rotterdam. beeld ANP, Sem van der Wal
Erasmusziekenhuis in Rotterdam. beeld ANP, Sem van der Wal

Dat zegt Alex Friedrich, de bestuursvoorzitter van het academische ziekenhuis in Münster –waar al eerder Nederlandse patiënten werden behandeld– tegen de NOS.

Het aanbod komt na somber stemmende cijfers in de maandelijkse Monitor Toegankelijkheid van Zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit. De wachtlijsten nemen niet af. In april wachtten 100.000 tot 120.000 patiënten al maanden op een operatie. Dat is niet veranderd.

Ziekteverzuim

Volgens de Groningse hoogleraar gezondheidseconomie Jochen Mierau voldoet de Nederlandse zorg zo niet aan de wettelijke zorgplicht.

Een snelle oplossing vanuit de eigen zorgsector is niet in zicht. Volgens de NZa is het ziekteverzuim onder zorgpersoneel nog steeds erg hoog. Dat komt bovenop het structurele personeelstekort dat al bestond.

Mensen die geopereerd moeten worden aan een afwijking aan hun neustussenschot wachten op dit moment het langst op hun behandeling, namelijk gemiddeld zo’n vier maanden. Daarna volgen de operatie aan een navelbreuk en de behandeling van een hartritmestoornis, met beide een wachttijd van gemiddeld ongeveer 15 weken. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De wachttijden voor bepaalde ingrepen zijn vanwege onder meer het uitstellen van zorg tijdens de coronapandemie langer dan gewoonlijk. Mede door het aanhoudende personeelstekort lukt het niet goed de wachtlijsten in te korten.

De NZa berekent de gemiddelde wachttijd op basis van gegevens die ziekenhuizen en klinieken aanleveren. De autoriteit vraagt om de gegevens van een selectie aan behandelingen die vaak voorkomen of waarvan bekend is dat de wachttijd lang is. De lijst is dus niet uitputtend.

Kwaliteit

Omdat het om een gemiddelde gaat, kan de werkelijke wachttijd per ziekenhuis sterk verschillen. Zo moet iemand die aan de beurt is voor de behandeling van een hartritmestoornis in het ziekenhuis Isala in Zwolle nu 4 weken wachten, terwijl dit in het Amphia Ziekenhuis in Breda kan oplopen tot bijna 29 weken.

Lang moeten wachten op de behandeling van een hartritmestoornis kan allerlei problemen opleveren en leiden tot „veel verlies van kwaliteit van leven”, zegt cardioloog en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie Joan Meeder. Het hart van mensen met een hartritmestoornis klopt onregelmatig en dat kan mensen het gevoel geven dat ze „constant schrikken. Ook zijn mensen snel buiten adem.” Wachten geeft alle patiënten heel veel stress, zegt Meeder. „Mensen zijn bijvoorbeeld bang om te overlijden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer