Gouden bergen: zegen of vloek?
Steenrijk en straatarm. Het Oost-Afrikaanse land Tanzania heeft gigantische voorraden aan bodemschatten als goud, edelstenen en uranium. Met name goud is een belangrijk exportproduct. Dit dure metaal is een belangrijke grondstof voor onder meer mobiele telefoons.
Honderdduizenden inwoners van Tanzania werken, op primitieve wijze en onder slechte omstandigheden, in de goudsector. Mijnbouwactiviteiten hebben desastreuze gevolgen voor het milieu en de leefomgeving. De lozing van giftig water en gevaarlijke chemicaliën zoals kwik leidt tot water- en bodemvervuiling.
De bevolking van Tanzania profiteert maar mondjesmaat van alle grondstoffen. Met name vrouwen ervaren de lasten. Van oudsher domineren mannen de Tanzaniaanse goudindustrie. Vrouwelijke mijnwerkers hebben te maken met intimidatie, seksueel misbruik en discriminatie.
Een voorzichtige kentering is zichtbaar. Vrouwen bundelen hun krachten in verenigingen van uitsluitend vrouwelijke mijnwerkers. Bovendien is er meer aandacht vanuit goededoelenorganisaties voor de benarde positie van deze groep. Vrouwen krijgen geleidelijk toegang tot de mijnen en daarmee tot het blinkende goud. Maar er is meer nodig om de vloek van de Tanzaniaanse bodemschatten in een zegen te veranderen.