Wachten op de bus om tot rust te komen
Een bushalte waar nooit een bus zal stoppen, geurende planten, scharrelende kippen en een waslijn met geruite theedoeken. De Beleeftuin Ittmannshof in Nunspeet prikkelt verschillende zintuigen van ouderen met dementie.
De tuin werd eind april geopend. Voormalig projectleider Nelleke de Bree-van Amerongen (36) ziet al resultaat. „De bewoners zijn een stuk rustiger.”
Wat valt er te beleven in de Beleeftuin?
„Van alles rondom geur en kleur. Speciale voelplanten, kleurige bloemen en geurige bloesems. Ook is er een waterornament, lopen er allerlei dieren en hangt er een waslijn met ouderwetse theedoeken. Veel rasechte Nunspeetse ouderen komen van de boerderij. Dat gevoel willen we terugbrengen.”
Wat is de gedachte achter deze tuin?
„Het idee komt van Gerda Rook –manager Ittmannshof– en haar team. De Beleeftuin is vooral bedoeld als stabiele –en herkenbare– uitvalsbasis voor ouderen met geheugenproblemen. De tuin hoort bij woonzorgcentrum Ittmannshof. Drie keer per week is deze plek open voor iedereen, om verschillende generaties met elkaar te verbinden. Daarom zijn er ook wat spelelementen aan deze tuin toegevoegd, zoals een hinkelpad, het spel vier-op-een-rij en een wilgenhut. Laatst kwam een peutergroep op bezoek. De bewoners genoten volop.”
Wat zijn de eerste ervaringen van de bewoners?
„Onderzoek laat nu al zien dat zij meer naar buiten gaan dan eerst. Er is minder rustgevende medicatie nodig. Dementerenden zijn vaak onrustig. Ze willen weg, de bus pakken bijvoorbeeld. Voorheen leidden we ze af. Nu laten we ze rustig op de bus wachten. Na tien minuten zijn ze hun plan vergeten en keren ze terug. Ook helpen de bewoners mee met bijvoorbeeld het aanharken van de tuin, het voeren van de beesten en het plukken van fruit.”
Hoe wordt de tuin onderhouden?
„De dieren komen van vereniging Ons Ideaal uit Nunspeet. Zij controleren de gezondheid van de beesten. Het grote onderhoud van de tuin wordt uitgevoerd door Hovenier Loohorst. De kleinere klusjes –zoals snoeien, harken en dieren voeren– doen de bewoners zelf, aangestuurd door een van de begeleiders. Zo kunnen de mensen lekker buiten bezig zijn.”
In de schijnwerpers: rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws