Experts pleiten in Tweede Kamer voor verbod houtstook
Experts op het gebied van gezondheid en luchtkwaliteit vinden dat het mogelijk moet zijn houtstook te verbieden op momenten dat het voor te veel overlast zorgt. Nu kan het RIVM al een zogeheten ‘stookalert’ uitvaardigen als de luchtkwaliteit slecht is, maar dat vinden de deskundigen niet ver genoeg gaan, bleek tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer.
Bij het verbranden van hout in kachels komt onder meer fijnstof vrij. Dat kan onder meer hartproblemen, longklachten en verschillende soorten kanker veroorzaken. Mensen met gevoelige luchtwegen hebben al snel last van houtstook. Ook uit het verkeer en landbouw komt veel fijnstof vrij. Guus Velders, hoogleraar Luchtkwaliteit aan de Universiteit Utrecht, zegt dat de hoeveelheid fijnstof in de Nederlandse lucht de levensverwachting met ongeveer acht maanden verkort.
Volgens hoogleraar Luchtkwaliteit Maarten Krol (Wageningen University & Research) kan er vooral tijdens de winter „een behoorlijke gezondheidsschade” optreden omdat dan meer mensen hun houtkachel stoken. Bert Brunekreef, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht, vindt dat „je echt op korte termijn een einde zou moeten en kunnen maken” aan houtstook door particulieren. Christine Strous van het Longfonds wil af van „vrijwilligheid en vrijblijvendheid” als het om houtstook gaat. Hoe een mogelijk verbod gehandhaafd dient te worden, lieten de experts aan de politiek.