Binnenland

Deel Kamer wil „betere bescherming” van vrouwen bij abortuskliniek

Vrouwen die voor een abortus naar een abortuskliniek gaan, moeten „beter worden beschermd”. Dat vindt een deel van de Tweede Kamer, waaronder VVD, PvdA, GroenLinks en SP. VVD, PvdA en SP denken bijvoorbeeld aan een bufferzone van een halve kilometer rondom de zeventien abortusklinieken, waarbinnen niet mag worden gedemonstreerd tegen abortus.

ANP
2 June 2022 12:35Gewijzigd op 2 June 2022 16:55
Corinne Ellemeet. beeld ANP, Bart Maat
Corinne Ellemeet. beeld ANP, Bart Maat

Een totaal verbod van anti-abortusdemonstraties gaat de partijen te ver. Vrijheid van meningsuiting is belangrijk, stellen de Kamerleden. „Demonstraties moeten gericht zijn op het beleid, maar niet op kwetsbare vrouwen”, zei VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden in het debat over medisch ethische kwesties.

Vrouwen moeten ook beter worden beschermd tegen intimidatie en het hinderlijk volgen, vinden VVD, PvdA en GroenLinks. Van Wijngaarden vindt dat minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid), als hoeder van de abortuswet, hier moet ingrijpen, in samenwerking met de minister van Justitie en Veiligheid. Ook GroenLinks pleit voor landelijke regels. „Intimidatie aan de poort willen we niet meer zien”, vindt ook SP-Kamerlid Maarten Hijink.

Minister Kuipers voelt niets voor landelijke regels, zo stelde hij in het debat. Het nemen van maatregelen om vrouwen te beschermen is primair de bevoegdheid van de burgemeester. Die moet daarbij naast het belang van het demonstratierecht ook het individuele recht van vrouwen meewegen. Vrouwen moeten naar een abortuskliniek kunnen zonder te worden geïntimideerd en zonder daarover verantwoordelijkheid te hoeven af te leggen, benadrukte Kuipers.

Hij zegde de Kamer toe de situatie in de gaten te houden. Pas als op een gegeven moment blijkt dat burgemeesters onvoldoende maatregelen kunnen treffen, wil Kuipers „kijken naar eventuele maatregelen”.

GroenLinks wil dat abortus uit het Wetboek van Strafrecht wordt gehaald. Kamerlid Corinne Ellemeet werkt aan een initiatiefwetsvoorstel hiertoe. Ze hoopt daarbij op hulp van VVD en PvdA. D66 wil hier niet aan meewerken, zo werd in het debat duidelijk, ook al is de partij voorstander van het schrappen ervan. In de coalitie is afgesproken dat de komende kabinetsperiode de prioriteit wordt gelegd bij voorstellen die voor vrouwen direct het verschil maken, zoals het schrappen van de bedenktijd en de mogelijkheid om via de huisarts een abortuspil te krijgen, zei D66-fractievoorzitter Jan Paternotte.

Initiatiefwetsvoorstellen van VVD, D66 GroenLinks en de PvdA hiertoe zijn recent door de Tweede Kamer aangenomen. D66 wil het hier voorlopig even bij laten, zei Paternotte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer