Economie

Russische economie krimpt door sancties

De Russische economie wordt zichtbaar geraakt door de internationale sancties tegen Rusland en de massale boycot van het land door westerse bedrijven.

Redactie economie
2 June 2022 11:19
Moskou nabij het Rode Plein. beeld EPA, Yuri Kochetkov
Moskou nabij het Rode Plein. beeld EPA, Yuri Kochetkov

Het Russische ministerie van Economische zaken kwam woensdag met nieuwe cijfers die op een economische krimp wijzen van 3 procent in april, nadat in maart nog sprake was van een groei van het bruto binnenlands product (bbp) met 1,3 procent.

Massale paniekaankopen door Russen in de weken na de invasie van Oekraïne verdoezelden aanvankelijk de economische klap van de westerse strafmaatregelen. Maar vervolgens begon de inflatie extra hard op te lopen. Daarmee werd het leven voor Russen ineens stukken duurder. Russische huishoudens zijn daarop minder gaan kopen en zijn in de onzekere tijden meer gaan sparen.

De winkelverkopen in Rusland zakten in april met bijna 10 procent op jaarbasis, wijzen gegevens van het federale statistiekbureau in Moskou uit. De klap voor de industrie en het vrachtvervoer pakte daarnaast erger uit dan alom door economen was voorzien. De productie van fabrieken lag bijna 2 procent lager dan een jaar eerder.

Wel bleef de situatie op de Russische arbeidsmarkt vrij stabiel en de werkloosheid liep verrassend genoeg zelfs iets terug tot 4 procent van de beroepsbevolking. Dit ondanks dat tientallen buitenlandse bedrijven zich uit Rusland terugtrokken in de nasleep van de invasie. Waarschijnlijk speelt mee dat de meeste van die bedrijven ervoor hebben gekozen om hun Russische werknemers voorlopig nog wel gewoon salaris uit te betalen.

De vooruitzichten voor de Russische economie zien er niet goed uit, werd eerder al bekend. Vorige maand zei de Russische centrale bank voor heel dit jaar rekening te houden met een krimp tussen de 8 en 10 procent. Daarbij is de verwachting dat de inflatie ergens tussen de 18 en 23 procent gaat uitkomen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelde eerder al dat de Russische economie dit jaar 8,5 procent kleiner zal worden.

Schuldeisers

Rusland is niet al zijn verplichtingen aan schuldeisers nagekomen, oordeelt een speciale commissie die oordeelt over wanbetaling. Het land dat Oekraïne binnenviel liet na om extra rente over te maken die beleggers hadden geëist na een verlate afbetaling op obligaties. Omdat het slechts om een relatief gering bedrag van 1,9 miljoen dollar ging en de rest van de aflossing wel is gedaan, betekent dit niet dat Rusland in gebreke is bij het terugbetalen van alle schulden.

De beslissing is genomen door het Credit Derivatives Determinations Committee, die beslist of er sprake is van wanbetaling en daarom verzekeringen moeten worden uitgekeerd aan beleggers die zich hiertegen hebben ingedekt met zogeheten swaps.

Ondanks het relatief kleine bedrag dat Rusland niet betaalde, kunnen deze beleggers mogelijk flink geld verdienen omdat ze geld uitgekeerd krijgen wegens officieel vastgestelde wanbetaling. De internationale financiële commissie praat volgende week verder over de kwestie.

Voor Rusland wordt het door financiële sancties wegens de oorlog in Oekraïne steeds moeilijker om schulden af te betalen. De buitenlandse tegoeden van de Russische centrale bank zijn bevroren en het land mag zijn staatsschuld van de Verenigde Staten niet meer betalen vanaf dollarrekeningen die het aanhoudt bij Amerikaanse financiële instellingen. Een tijdelijke overgangsperiode waarin dit nog wel mogelijk was liep tegen het einde van mei af. Beleggers houden er daarom ernstig rekening mee dat Rusland ook andere schulden niet kan afbetalen.

Gas

De export van gas door Rusland ligt momenteel ruim een kwart onder het niveau van een jaar geleden. Staatsgasbedrijf Gazprom zegt dat de uitvoer van gas naar landen die geen deel hebben uitgemaakt van de voormalige Sovjet-Unie in de periode januari tot en met mei met 27,6 procent is afgenomen.

In totaal bedroeg de export 61 miljard kubieke meter. Vooral naar klanten in Europa werd minder gas getransporteerd. Verder meldt Gazprom dat er meer gas naar China vloeide. Maar daar werden geen cijfers over bekendgemaakt.

Gazprom gaf geen details over de opbrengsten van de gasleveringen. De huidige prijzen voor gas liggen nu in ieder geval een stuk hoger.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer