Economie

Massaontslag bij Sphinx Maastricht

Sanitairfabriek Sphinx in Maastricht ontslaat meer dan de helft van zijn personeel. Het gaat om 261 medewerkers. Dat heeft de directie vrijdag in Maastricht bekendgemaakt.

ANP
17 December 2004 20:09Gewijzigd op 14 November 2020 02:01

Bij Sphinx werken nu nog ruim 450 mensen. Het bedrijf lijdt onder concurrentie van landen met lage lonen. Volgens de directie is een forse reorganisatie nodig om overeind te blijven. Na de reorganisatie is er nog plaats voor 194 medewerkers.

De fabriek van Sphinx verhuist uit de binnenstad naar industrieterrein Beatrixhaven. Dat zijn de gemeente Maastricht en Sphinx overeengekomen.

De productie in de nieuwe fabriek wordt volledig geautomatiseerd. Er zijn dan hooguit nog negentig mensen nodig. De totale productie wordt teruggebracht van 750.000 sanitaire artikelen nu naar 550.000 vanaf 2007, het jaar waarin de nieuwe fabriek begint.

De gemeente Maastricht en twee investeerders, verenigd in projectgroep Belvédère, betalen 45 miljoen euro voor de grond en de huidige gebouwen van de fabriek aan de Boschstraat. Belvédère koopt voor 5 miljoen euro grond in de Beatrixhaven en Sphinx huurt dat terrein weer terug voor tien jaar, aldus wethouder M. Depondt van de gemeente.

De afslanking verloopt in fases. Sphinx wil ongeveer veertig mensen onderbrengen bij toeleveranciers en nog eens veertig laten afvloeien via een ouderenregeling. Bestuurder H. van Rees van FNV Bondgenoten liet weten onder geen voorwaarde gedwongen ontslagen te accepteren. Hij en zijn collega B. Keulen van de Unie eisen dat overbodige werknemers elders aan een nieuwe baan worden geholpen.

Keulen maakt zich zorgen over de toekomst van Sphinx. De productie wordt verlaagd en dat verzwakt de positie van Sphinx binnen moederbedrijf Sanitec, aldus de bestuurder. Bovendien bepaalt de schaalgrootte ook de kostprijs. De Unie wil daarom dat het bedrijf investeert in productieverhoging.

De industrie in Maastricht heeft de laatste maanden klappen gekregen. Bij Mosa Porselein, ENCI en Trega verdwijnen al ongeveer 450 banen.

Op de grond waar nu de fabriek staat wil de gemeente via Belvédère straks grootschalige woningbouw plegen. Er komen volgens wethouder Depondt zo’n 600 woningen, de witte fabriekshal wordt verbouwd tot appartementencomplex en er komen winkels en kantoren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer