Bond: ongedierte bestrijden straks lastiger voor consument
Consumenten mogen om plaagdieren zoals ratten en muizen te bestrijden vanaf 2023 de meeste chemische bestrijdingsmiddelen niet meer gebruiken. Dat is een goede ontwikkeling, maar wat voor effect het heeft op het gedrag van burgers is onduidelijk, waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven (NVPB) woensdag.
„Mijn zorg is dat burgers mogelijk niet het goede gedrag gaan vertonen”, vertelt Jan Verschoor van de NVPB. „Als zij bijvoorbeeld niets meer doen, kunnen plagen toenemen.” Alleen gecertificeerde gebruikers die een scholing hebben gevolgd over de middelen mogen deze vanaf 2023 nog gebruiken. Eerst moeten dan maatregelen zijn ingezet om de ratten en muizen in de omgeving te voorkomen in plaats van bestrijden. Dat komt omdat de chemische middelen een grote impact op het milieu en de gezondheid van mensen kunnen hebben.
De bedoeling is dat de zogenoemde rodenticiden echt „het laatste redmiddel worden”. Dat vertellen vertegenwoordigers van knaagdierbeheersers op een bijeenkomst over het onderwerp, georganiseerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Een aantal belangrijke maatregelen om ratten en muizen te vermijden zijn bijvoorbeeld: opruimen van voedsel, geen afval dumpen en het weghalen van nestelplaatsen van de knaagdieren en doorgangen. Ook wordt burgers geadviseerd om vogels niet te voeren, omdat ratten en muizen het voer vaak opeten. Bestrijders en burgers kunnen ook klemmen en vallen zetten „om een plaag te voorkomen”.
Voor professionele plaagdierbestrijders bestaat inmiddels ook een website waarop ze de populatie van ratten en muizen in kaart kunnen brengen. Deze wordt nog onvoldoende gebruikt, ziet het team dat de app introduceerde. De bedoeling is om daarmee ratten en muizen beter te monitoren.
Volgens de website van Milieu Centraal zorgen ratten steeds vaker voor overlast in Nederland. Ze komen vooral af op warmte en voedsel. In grote steden komt overlast van ongedierte het meeste voor.
Om knaagdieren in woningen te voorkomen, moeten de beesten ook meegenomen worden in klimaat- en duurzaamheidsplannen. Voor consumenten is het van belang dat ongedierte voortaan niet meer kan binnenkomen in nieuwbouwhuizen. Bestaande huizen kunnen aangepast worden, zodat knaagdieren geen doorgang meer vinden.