Van Gennip zoekt balans tussen wettelijk rouwverlof en goede omgang met nabestaande
Minister Van Gennip (Sociale Zaken) vindt dat het in de wet vastleggen van rouwverlof zich slecht verhoudt tot maatwerk. In omstandigheden van rouw is maatwerk volgens Van Gennip van belang. Tegelijkertijd biedt rouwverlof een basis voor goede omgang met rouwende werknemers.
Dat blijkt uit een brief die minister Van Gennip dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde. De minister reageert daarmee op een recent rapport van onderzoeksbureau Panteia. De onderzoekers adviseerden de minister er serieus over na te denken om rouwverlof voor werknemers vast te leggen in de wet.
Van Gennip schrijft dat een wettelijk vastgelegd aantal dagen rouwverlof zich slecht verhoudt tot maatwerk. Tegelijkertijd kan een wettelijke regeling volgens haar „een basis bieden van waaruit verder aandacht kan worden gegeven aan rouwverwerking en de terugkeer naar het werk.”
Hoe zo’n vorm van verlof eruit moet komen te zien en voor welke situaties die dan bedoeld is, daar is volgens de minister op dit moment onvoldoende over duidelijk. Na de zomer wil ze een inventarisatie starten welke mogelijkheden er zijn om het Nederlands verlofstelsel te vereenvoudigen. Daarbij betrekt de minister ook de mogelijkheid voor rouwverlof.
SGP-Kamerlid Chris Stoffer, die zich al langere tijd inspant voor een vorm van wettelijk rouwverlof, ziet wel degelijk aanknopingspunten in de reactie van de minister. „Ik zou negatief kunnen reageren, omdat het kabinet zelf niet overgaat tot het invoeren van het recht op rouwverlof. Maar, toen ik hier een jaar of drie aan geleden mijn schouders onder zette was de reactie van toenmalig minister Koolmees: Hier moeten we niet aan beginnen. Inmiddels ziet zijn opvolger het belang van een goede omgang met rouwende werknemers. Dat is een positieve kentering.”
Initiatiefwet
Na de zomer wil de SGP’er doorpakken met de voorbereidingen voor een initiatiefwet vanuit de Kamer. Die actie vindt breder drager draagvlak in de Kamer: de SGP is erover in gesprek met GroenLinks, VVD, D66 en CDA. Bij de vormgeving van het wetsvoorstel benadrukt Stoffer dat maatwerk essentieel is. „Met een aantal dagen extra rouwverlof is een nabestaande er niet. Het rouwproces verschilt per persoon: de een is de ander niet. Zeker in situaties waarin een vader of moeder is weggevallen biedt een wettelijke regeling steun in de rug. Het is van belang dat het gesprek tussen werkgever en werknemer op een goede manier plaatsvindt. Daarnaast hoort een aantal dagen extra rouwverlof nog steeds tot de mogelijkheden.”
Momenteel is recht op rouwverlof niet in de wet vastgelegd. De wet Arbeid en Zorg voorziet in kort verzuimverlof voor een situatie waarin een ouder, kind, kleinkind, broer of zus overlijdt. Als ouders een kind verliezen tijdens de zwangerschap is daar niets voor geregeld.