Economie

Akkoord over lonen en werkomstandigheden Schiphol

Schiphol heeft „op hoofdlijnen” een akkoord bereikt met vakbond FNV over de werkomstandigheden en lonen van het personeel op de luchthaven.

Redactie economie
1 June 2022 11:25
Van Doesburg (l.) en Benschop dinsdag in  de Tweede Kamer. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Van Doesburg (l.) en Benschop dinsdag in de Tweede Kamer. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Dat heeft topman Dick Benschop van Schiphol dinsdag gezegd. Ook FNV-onderhandelaar Joost van Doesburg bevestigde dat er een akkoord ligt, dat de bond gaat voorleggen aan de leden.

FNV wil betere arbeidsvoorwaarden voor het personeel en dat de werkdruk wordt verlaagd. Zo moet het ook aantrekkelijker worden voor mensen om op Schiphol te komen werken als beveiliger of afhandelaar van bagage. De vakbond legde Schiphol eerder een deadline op. Als er voor 1 juni geen akkoord zou komen dan volgden er stakingen.

Van Doesburg zei tegenover de Kamer dat er bovenop de cao-lonen die bijvoorbeeld voor afhandelaars, schoonmakers en beveiligers zijn vastgelegd, een toeslag komt. „In veel gevallen komen we op de veertien euro of daar overheen.”

Schiphol zoekt naar oplossingen vanwege de grote drukte op de luchthaven, die leidt tot lange wachttijden voor passagiers. De drukte wordt veroorzaakt door personeelstekorten en doordat veel mensen op vakantie willen gaan nu de coronabeperkingen in de meeste landen zijn opgeheven.

Ook de overheid heeft bijgedragen aan de problemen op Schiphol die leidden tot de lange rijen van de afgelopen weken, zeiden Benschop en Van Doesburg. De extreme drukte is volgens hen een indirect gevolg van een koers die te lang was gericht op commerciële groei van Schiphol, waar ook de overheid jarenlang groot voorstander van was. „De problemen op de luchthaven die we hebben gezien, die hebben we te danken aan die race naar beneden. Aan de aandeelhouder van de Schiphol Group: de Rijksoverheid”, zegt Van Doesburg.

De overheid zag de luchthaven volgens hem jarenlang „niet alleen maar als een belangrijk logistiek knooppunt, maar ook als een logistiek knooppunt dat heel veel geld in het laatje moest brengen. Zonder dat ze keken naar al die duizenden mensen die daar werken.” Benschop herkent dat. De Staat heeft bijna 70 procent van de aandelen van Schiphol in handen. De gemeente Amsterdam heeft een belang van 20 procent, en 8 procent is in handen van luchthavenexploitant Aéroports de Paris.

Benschop en Van Doesburg waren dinsdag in de Kamer om uitleg te geven over de lange rijen en de extreme drukte.

Ook elders druk

Ook op de Britse luchthavens staan passagiers lang in de rij voordat zij het vliegtuig in kunnen. Zo moesten passagiers dinsdag uren wachten op de Londense luchthavens Gatwick en Heathrow. Reisorganisatie TUI heeft tot eind juni bijna 200 vluchten van en naar Manchester geannuleerd. Eerder nam luchtvaartmaatschappij easyJet een soortgelijke maatregel.

De verwachting is dat het de komende dagen erg druk blijft op Britse luchthavens. De Britse koningin viert een jubileum en veel Engelse scholieren hebben vakantie. Komend weekend is voor de meeste Britten een lang weekend.

Door heel Europa is het druk op luchthavens omdat veel mensen op vakantie willen gaan nu de coronabeperkingen zijn opgeheven. De reizigerschaos op het vliegveld van het Duitse Düsseldorf gaat zeker tot na Pinksteren duren, waarschuwt de Duitse vakbond voor luchthavenpersoneel Verdi.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer