Energietoevoer moet volgens bedrijfsleven topprioriteit worden
De regering moet de komende maanden de hoogste prioriteit geven aan het veiligstellen van voldoende energie voor komende winter. Daarvoor zou een speciale crisisorganisatie van het Rijk een goede stap zijn, bepleiten werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland. Ze reageren op de leveringsstop van Rusland aan de Nederlandse gashandelaar GasTerra en het akkoord binnen de Europese Unie over een verbod op de import van Russische tankerolie door de oorlog in Oekraïne.
Na het nieuws dat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zijn leveringen aan GasTerra staakt, verzekerde minister Rob Jetten van Economische Zaken en Klimaat dat dit huishoudens en bedrijven niet zal raken. Maar de twee grote lobbyorganisaties voor het Nederlandse bedrijfsleven wijzen erop dat gas nog duurder dreigt te worden. Ook wordt het onzekerder of er in de toekomst nog voldoende gas voorhanden is, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland. „Voorkomen moet worden dat door een verder dichtdraaien van de gaskraan of een koude winter, straks sectoren in onze economie afgeschakeld worden. Zij leveren immers producten die we dagelijks nodig hebben”, schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland.
Het compromis over een EU-brede boycot van Russische olie leidt bij wegvervoerders, binnenvaartschippers en reders tot zorgen over de beschikbaarheid van diesel. Daarnaast vrezen zij oneerlijke concurrentie uit een aantal Oost-Europese landen die nog wel goedkoop Russische olie mogen importeren.
Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland moet de overgang van fossiele brandstoffen naar andere energiebronnen sneller. Maar op de korte termijn zou Nederland meer gas moeten winnen uit kleinere aardgasvelden in de Noordzee.