Opinie

Poolse kerken kunnen Oekraïense kinderen en soldaten te hulp komen

Aan de lange zomervakantie van kinderen uit Oekraïne kunnen christenen een zinvolle invulling geven. Gewonde en getraumatiseerde soldaten mogen zij tegemoetkomen met de hoop van het Evangelie.

Sashko Nezamutdinov
30 May 2022 21:36
„Sinds Rusland Oekraïne binnenviel, zijn ruim drie miljoen ontheemde Oekraïners in Polen terechtgekomen.” beeld EPA, Darek Delmanowicz
„Sinds Rusland Oekraïne binnenviel, zijn ruim drie miljoen ontheemde Oekraïners in Polen terechtgekomen.” beeld EPA, Darek Delmanowicz

Sinds Rusland Oekraïne binnenviel, zijn ruim drie miljoen ontheemde Oekraïners in Polen terechtgekomen. Om verschillende redenen. Veel Oekraïners hebben in Polen al vrienden of familie. Anderen blijven er omdat ze de taal verstaan. De Poolse regering doet nog steeds haar uiterste best om mensen in nood te helpen.

De Oekraïense ontheemden gedragen zich niet als hulpeloze vluchtelingen, maar streven ernaar zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden. Op dit moment keren er meer mensen terug naar Oekraïne dan dat er naar de EU komen. De meesten die teruggaan, komen uit West- en Centraal-Oekraïne. Daar is het rustiger geworden. Helemaal veilig is het er nog steeds niet, omdat overal in het land raketten inslaan. Velen kunnen niet terug omdat hun huis niet meer veilig is. En anders zijn vrienden of familieleden er vaak in gaan wonen, nadat die hun eigen woning kwijtgeraakt zijn.

Oekraïense erediensten

Poolse protestantse kerken hebben een groei doorgemaakt. Waarschijnlijk hebben zich bij elke evangelische kerk, in elk geval in de grote steden, Oekraïners aangesloten. In de gemeente waar ik voorganger ben, hebben we zelfs erediensten in het Oekraïens gehouden.

We ontmoeten regelmatig mensen die zichzelf voor de oorlog als orthodox, Grieks-katholiek of atheïst beschouwden. De oorlog heeft echter iedereen aan het denken gezet. En na de oorlog zullen we allemaal moeten wennen aan een nieuwe wereld. Daarom proberen de kerken de Oekraïners tegemoet te komen. Door tijdens de erediensten vertalingen voor hen te verzorgen of door Oekraïense literatuur te produceren en in te voeren in de EU.

Zomeractiviteiten

De meeste Oekraïense kinderen in Polen volgen nog steeds lessen in Oekraïne op afstand, via Zoom. Als het schooljaar (half juni) voorbij is, zullen ze veel vrije tijd hebben. Kerken en ministeries willen op deze situatie inspelen. Daarom organiseren zij straks zomeractiviteiten en dagkampen voor de kinderen. Onze kerk organiseert een kinderdagkamp dat de hele zomer duurt. Daar zullen de kinderen meer over God te weten komen, knutselen, spelletjes doen, Engels leren en tijd doorbrengen met andere kinderen die dezelfde taal spreken.

Meer vluchtelingen

Nu de door het Westen aan Oekraïne beloofde zware wapens langzaam in het land aankomen, en het Oekraïense leger getraind wordt in het gebruik ervan, moeten we ervan uitgaan dat Oekraïne eind juni terugslaat. Daardoor zal de situatie in de bezette gebieden in juli en augustus alleen maar heftiger zal worden. Ik heb het gevoel dat dan zelfs een nieuwe vluchtelingenstroom naar West-Oekraïne en de EU op gang komt.

Een probleem waarmee de Oekraïners in de nabije toekomst te kampen zullen krijgen, is de toename van het aantal gehandicapten in de samenleving. Soldaten zullen naar huis terugkeren met ontbrekende ledematen en met trauma’s. Er zullen er zijn die wensen dat zij in de strijd gesneuveld waren. Er zal daarom veel behoefte zijn aan (christelijke) hulpverleners. Veel Oekraïense christenen zullen hiervoor worden opgeleid. Voor de kerken in Polen is er de taak deze soldaten het Evangelie te verkondigen.

God gebruikt crises om Zijn Koninkrijk te bevorderen. Hij maakt geen fouten. Wij kunnen bang, gefrustreerd, boos en verward zijn. Maar God, Die alle levende wezens schiep, is ook bij machte hen te behouden. Hoop op Hem vergaat niet, ook niet in de vreselijkste situaties.

De auteur is predikant in opleiding bij de Christus-de-Verlosserkerk in het Poolse Krakow. Een uitgebreidere Engelse versie van dit artikel verscheen eerder op CNE.news.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer