Hongarije weigert op EU-top boycot olie te bespreken
Hongarije dwarsboomt pogingen om het op de aanstaande EU-top alsnog eens te worden over een embargo op Russische olie. Premier Viktor Orbán weigert de kwestie op de top maandag in Brussel te bespreken.
Hongarije is van de EU-landen de belangrijkste tegenstander van de voorgestelde boycot, die de oorlogskas van het Kremlin een gevoelige klap moet toebrengen. Het uitstel en de financiële hulp bij de overstap op andere brandstof die Brussel heeft aangeboden, hebben Boedapest nog niet kunnen overhalen.
De onderhandelingen over de nieuwe strafmaatregelen voor Rusland slepen inmiddels drie weken voort, terwijl eerdere sanctiepakketten steevast in een paar dagen rond waren. Omdat de EU-ambassadeurs en de buitenlandministers van de lidstaten er niet uitkomen, dreigt het vraagstuk de EU-top te belasten. Onder meer Duitsland drong er deze week juist op aan vóór de top overeenstemming te vinden.
Hongarije zet echter de hakken in het zand en wil de schadeloosstelling die het eist eerst op tafel. „We moeten oplossingen vinden voor de Hongaarse zorgen over energiezekerheid voor welke sanctie dan ook tegen Russische olie-invoer kan worden aangenomen”, aldus Orbán. Hij heeft de voorzitter van de raad van regeringsleiders van de EU-landen, Charles Michel, volgens EU-bronnen geschreven dat hij ervoor past om op de top over een embargo te praten.
Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie denkt dat de slepende kwestie zich niet leent voor de EU-top, zei ze dinsdag tegen nieuwssite Politico op het World Economic Forum in Davos. De EU-landen moeten beslissen over de politieke vraag hoeveel ze bereid zijn uit te trekken om Hongarije tegemoet te komen, erkent ze. „Maar de eerste en voornaamste moeilijkheden zijn de technische die we op dit ogenblik bespreken.” Ze wijst erop dat er bijvoorbeeld pijpleidingen moeten worden aangelegd en raffinaderijen moeten worden omgebouwd.
Het ongeduld over het uitblijven van een akkoord over de nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland, die onder meer de oorlogskas van het Kremlin een klap moeten toebrengen, groeit. Maar voor het doorzetten van de andere sancties, zonder het omstreden olie-embargo, is vooralsnog weinig steun. En voor het invoeren van een boycot door alleen een aantal voorstanders, zonder Hongarije en mogelijk andere landen, evenmin. Wie het Kremlin in de portemonnee wil raken, moet zijn olie-inkomsten aanpakken, onderstreepte Eurocommissaris Valdis Dombrovskis maandag nog eens. En wel snel.