Buitenland

Britten praten met Oekraïne over uitvoer van graan

De Britse overheid is in gesprek met Oekraïne over de mogelijkheden om graan het land uit te krijgen, nu Rusland de voornaamste uitvoerhavens heeft geblokkeerd. Minister Grant Shapps van Transport zei dinsdag in contact te staan met zijn Oekraïense collega Oleksander Koebrakov over alternatieven.

ANP
24 May 2022 09:15Gewijzigd op 24 May 2022 12:00

Shapps stelde zeer bezorgd te zijn over de aanvoer van graan vanuit Oekraïne, dat een van ’s werelds belangrijkste exporteurs is. Volgens minister Koebrakov kan door de Russische inval zo’n 25 miljoen ton graan het land niet verlaten. Sinds het begin van mei voerde het door Rusland aangevallen land 643.000 ton graan uit, meldde het Oekraïense ministerie voor landbouw onlangs. Dat was in dezelfde periode in 2021 nog 1,8 miljoen ton.

Veel landen, bijvoorbeeld in Noord-Afrika, zijn afhankelijk van goedkope tarwe uit Oekraïne. Onlangs beschuldigde Duitsland de Russen ervan honger in te zetten als wapen in de strijd met Oekraïne. Ook Shapps benadrukt het belang van een goede aanvoerroute voor het Oekraïense graan.

„Het is absoluut essentieel, anders zou er een hoop honger of zelfs een hongersnood kunnen ontstaan.” Over de details waarover hij in overleg is met de Oekraïense regering om de export veilig te stellen, kon de Britse bewindsman naar eigen zeggen geen uitspraken doen. „We kijken naar alle opties. Er zijn allerlei potentiële manieren om het graan en andere middelen het land uit te krijgen.”

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, betichtte Rusland er dinsdag van graanvoorraden in beslag te nemen in de bezette gebieden in Oekraïne. Ook zei ze op het op World Economic Forum in Davos dat de Russische oorlogsvloot Oekraïense schepen „vol met tarwe en zonnebloemzaden” tegenhoudt in de Zwarte Zee.

Niet alleen de graanprijs, maar ook die van onder meer zonnebloemolie en energie zijn enorm gestegen sinds de invasie. Dat heeft ook te maken met de sancties die door de westerse landen zijn ingesteld in een poging Moskou internationaal te isoleren. Het Kremlin reageerde maandag dat het westen door het opleggen van die strafmaatregelen verantwoordelijk is voor een wereldwijde voedselcrisis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer