Bijzondere boeken vallen ten prooi aan nazibarbarij
De bibliotheek in het prachtige Franse stadje Saint-Malo herbergt een schat aan bijzondere boeken, zoals eerste drukken en werken van beroemde schrijvers. Bibliothecaresse Jocelyn houdt veel van deze boeken, maar haar liefde wordt zwaar op de proef gesteld bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
De Duitsers willen alles verbranden wat verdacht of verboden is. Met gevaar voor eigen leven verstopt Jocelyn de kostbaarste boeken. Haar man Antoine lijdt als gevangene onder het strenge naziregime en keert later als wrak terug. Uiteindelijk bezwijkt Saint-Malo voor de nazi’s en wordt de bibliotheek in de as gelegd.
Tijdens de oorlogsjaren schrijft Jocelyn aan de bekende auteur Emile Zola een lange reeks brieven, zodat mensen en gebeurtenissen in herinnering zullen blijven. „De woorden zijn verbrand, maar ik hoop dat de mensen op zekere dag zullen weten dat de enige kracht die sterk genoeg is om de wereld te veranderen, liefde is”, zo eindigt Jocelyn haar laatste brief aan Zola.
Deze boeiende historische roman verhaalt over het Franse verzet tijdens de overheersing door de nazi’s. Jocelyn is fictief, maar veel gebeurtenissen hebben echt plaatsgehad. Mario Escobar schreef onder meer ”Het schooltje van Auschwitz” en ”Vlucht uit Parijs”. In deze nieuwe roman vertelt hij opnieuw een fascinerend stukje oorlogsgeschiedenis. Gewone burgers zoals Jocelyn streden voor grote idealen, om culturele bezittingen in ere te houden en te bewaren voor de volgende generaties. Escobar weet te boeien met een levendige Franse sfeer, realistische gebeurtenissen en een historische setting.
Boekgegevens
”De bibliotheek van Saint-Malo”, Mario Escobar; uitg. KokBoekencentrum; 318 blz.; € 19,99