Economie

IAO: wereldwijde arbeidsmarkt verslechtert en is niet oververhit

Het aantal gewerkte uren neemt wereldwijd weer af. Tijdens het herstel van de coronacrisis steeg de hoeveelheid arbeid nog in het laatste kwartaal van vorig jaar, maar de eerste drie maanden van dit jaar daalde het aantal gewerkte uren weer door spanningen in de wereld. Terwijl in meer ontwikkelde economieën de krapte op de arbeidsmarkt snel verergert, zijn er volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) nog geen aanwijzingen van oververhitting.

ANP
23 May 2022 12:25

Daarvoor zijn er elders in de wereld te veel werklozen. Het verschil tussen de arbeidsmarkten van rijkere landen en die van armere is dan ook groot en de afgelopen maanden gegroeid. De huidige problemen in de wereld, zoals oplopende inflatie en verstoringen in de toeleveringsketen, lijken de minder ontwikkelde landen harder te raken. Volgens de IAO hebben sommige ontwikkelingslanden te maken met hoge schulden en hebben ondernemingen last van economische en financiële onzekerheden.

Ook is sinds het begin van de coronapandemie de kloof tussen mannen en vrouwen wat gewerkte uren betreft groter geworden. Dat gebeurde het sterkst in lage- en middeninkomenslanden.

Eerder becijferde het instituut dat in Oekraïne sinds het begin van de oorlog bijna 5 miljoen banen verloren zijn gegaan. Als het conflict nog langer voortduurt, kunnen ook de arbeidsmarkten in omringende landen als Hongarije en Polen worden ontwricht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer