Apenpokken nog niet in Nederland
Het apenpokkenvirus is in Nederland volgens het RIVM vooralsnog niet vastgesteld. In België zijn twee besmettingen ontdekt, zo werd deze vrijdag bekend. Het virus verspreidt zich vooral onder homoseksuele mannen.
Het apenpokkenvirus is in Europa zeldzaam, maar de afgelopen weken dook het op in Italië, Zweden, Spanje, Portugal en Groot-Brittannië. Ook in de Verenigde Staten is het virus vastgesteld.
Apenpokken of monkeypox komt vooral in West- en Midden-Afrika voor. Mensen kunnen na besmetting last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Ook kunnen ze huiduitslag krijgen die zich vanuit het gezicht of vanuit de anus verspreidt over de rest van het lichaam.
Het virus komt van nature voor onder dieren, maar kan zich ook van mens naar mens verspreiden bij huid-op-huidcontact. De NOS meldde donderdag dat het virus in vrijwel alle gevallen voorkomt bij mannen die seks hebben gehad met andere mannen. Overigens is het ook mogelijk om via de adem of aangeraakte voorwerpen besmet te raken. Niet alle besmette mensen zijn in Afrika geweest.
Het virus heeft twee varianten. Aan de West-Afrikaanse versie, die in Groot-Brittannië is vastgesteld, sterft gemiddeld ongeveer 1 tot 3,6 procent van de besmette mensen. Bij de Midden-Afrikaanse variant kan tot 10 procent van de dragers overlijden, maar dat percentage daalt als patiënten een goede behandeling krijgen.
Vaccin
Het pokkenvaccin beschermt ook tegen apenpokken, maar dat vaccin wordt in Nederland niet meer toegediend omdat de pokken door vaccinatie vrijwel helemaal verdwenen zijn. Daardoor lopen vooral mensen die jonger dan 45 zijn risico het apenpokkenvirus op te lopen.
Viroloog Marion Koopmans zei donderdag dat de uitbraak van apenpokken zorgwekkend begint te worden. Meestal gaat het om een ingevoerde besmetting en stopt de verspreiding vrij snel. Nu zijn in meerdere landen nieuwe gevallen opgedoken en dat is volgens Koopmans erg ongebruikelijk.