Hoekstra bepleit grotere flitsmacht
De snelle interventiemacht van de Europese Unie die in de maak is, moet worden versterkt. En als er meer geld nodig is voor militaire hulp van de EU aan andere landen dan moet dat er komen, vindt buitenlandminister Wopke Hoekstra.
De Europeanen moet hun eigen continent kunnen verdedigen, stelde Hoekstra in een toespraak in Maastricht ter gelegenheid van Europadag. Hij neemt afscheid en afstand van het kosteloos meeliften onder de militaire paraplu van de Amerikanen, door Europa én door Nederland. Hoekstra wil daarom onder meer „de capaciteit vergroten” van de snel inzetbare strijdmacht van 5000 man waaraan de EU werkt. Die moet ervoor zorgen dat Europa veiligheidsoperaties van kleinere orde dan een complete oorlog, zoals een evacuatie uit vijandig gebied, voortaan zelf afkan.
Ook wil Hoekstra zo nodig meer geld uittrekken voor het fonds waaruit de EU militaire hulp aan Oekraïne en andere landen betaalt. „Ik vind dat je daar, afhankelijk van hoe het conflict zich ontwikkelt, echt open naar moet kijken.”
Alles om Oekraïne militair zo sterk mogelijk te maken, want „wie sterk staat op het slagveld staat vast ook sterk aan de onderhandelingstafel.”
De EU-landen hebben het budget van de zogeheten vredesfaciliteit van de unie sinds het uitbreken van de oorlog verdrievoudigd.
Fabeltjes
De Russische president Vladimir Poetin stuurt zijn volk het bos in met fabeltjes, zei Hoekstra verder. Dat Poetin het Westen de schuld geeft van de Russische oorlog tegen Oekraïne, zoals hij maandag onderstreepte in zijn toespraak op Ruslands belangrijkste hoogtijdag „is natuurlijk de grootst mogelijke kletskoek.”
Rusland moest wel in actie komen omdat het Westen op het punt stond Rusland aan te vallen, beweerde Poetin bij de jaarlijkse viering van de overwinning op nazi-Duitsland. Dat „was een volstrekt ongeloofwaardige poging tot het fabriceren van een voorwendsel en het vervalsen van de geschiedenis”, aldus de buitenlandminister tijdens zijn toespraak in Maastricht.
Vredesoverleg
Ook Poetins stelling dat Rusland opnieuw zou vechten tegen het nazisme is volgens de minister flauwekul.
Hoekstra bespeurde in Poetins rede „geen enkel” aanknopingspunt voor nieuw vredesoverleg. „Alle diplomatieke kanalen staan altijd open”, maar de diplomatieke inspanningen zijn nu vooral gericht op andere landen om Rusland verder te isoleren.
Toespraak Rutte
Minister-president Mark Rutte spreekt donderdag het Oekraïense parlement, de Verkhovna Rada, toe via een videoverbinding. De premier doet dat op verzoek van president Volodimir Zelenski, laat hij weten in een tweet.
„Nederland blijft schouder aan schouder staan met Oekraïne tegenover de Russische agressie”, aldus Rutte, die zich begin maart al in een videoboodschap richtte tot de Oekraïense bevolking. President Zelenski hield later die maand een toespraak voor de Tweede Kamer, eveneens middels een beeldverbinding.