Binnenland

Vermeende rechterhand Taghi: niet klaar voor berechting

Saïd R., een van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Marengo, is niet klaar voor de inhoudelijke behandeling van zijn zaak. Dat heeft hij maandag samen met zijn advocaten aangegeven bij de start van die behandeling in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

ANP
9 May 2022 10:49Gewijzigd op 9 May 2022 16:38

De rechtbank besloot er ondanks de bezwaren mee aan de slag te gaan en heeft de dossiers in vogelvlucht doorgenomen. R. heeft geen vragen beantwoord. Zijn zaak zal later worden afgerond dan die tegen zijn zestien medeverdachten.

R. (49) werd in februari 2020 opgepakt in Colombia, nadat hij jarenlang internationaal werd gezocht. Pas in december vorig jaar werd hij aan Nederland uitgeleverd. Het inhoudelijke deel van het proces Marengo, waarin Ridouan Taghi de hoofdverdachte is, was toen al bijna een jaar bezig. Volgens het Openbaar Ministerie is R. de rechterhand van Taghi. Het OM verdenkt hem onder meer van betrokkenheid bij meerdere moorden. Twee broers van R. zijn eveneens verdachten in het proces.

„Kan ik iets zeggen als ik mijn dossier niet heb gelezen?” antwoordde R. (49) op de vraag van de rechtbank of hij van plan was vragen te beantwoorden. „Je moet eerst even lezen wat er is. En dat is niet gelukt.” De rechtbank heeft R. stukken voorgehouden, zodat hij in elk geval weet welke delen van het dossier zij van belang acht. Een voor dinsdag en vrijdag gepland verhoor van kroongetuige Nabil B. is door de rechtbank geschrapt.

Het dossier tegen R. bestaat uit tienduizenden pagina’s en honderdduizenden leesbaar gemaakte, geheime berichten tussen verdachten onderling. De voorbereiding van het proces is volgens de advocaten van R. extra ingewikkeld en tijdrovend door de strenge regels in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, waar R. na zijn aankomst in Nederland in voorarrest is gezet.

Het proces als geheel nadert een voorlopige climax. Vanaf 8 juni zal het Openbaar Ministerie in een slotbetoog van in totaal negen dagen het bewijs uiteenzetten. Dat verhaal zal uitmonden in de strafeisen tegen de verdachten. Het bewijs bestaat overwegend uit een gigantische hoeveelheid communicatie tussen de verdachten onderling. Daarnaast spelen de verklaringen van kroongetuige Nabil B. een cruciale rol.

In dat requisitoir zal het OM de rol van R. bespreken, maar in zijn zaak zullen de strafeis en de onderbouwing daarvan naar verwachting pas in het najaar volgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer