Archief De Bourbon de Parmes naar Katholiek Documentatie Centrum
Prins Carlos de Bourbon de Parme brengt het archief van zijn familie onder bij het Katholiek Documentatie Centrum van de Radboud Universiteit in Nijmegen, zo meldt deze organisatie. Dat gebeurt 9 mei officieel. Dan zal tijdens een bijeenkomst worden toegelicht „waarom dit archief zo waardevol is voor toekomstige onderzoek naar de moderne Europese geschiedenis”.
Het is volgens de organisatie een omvangrijk geheel, met documenten in het Spaans, maar ook in het Latijn, Frans, Duits en Italiaans. Het omvat „zeer waardevolle materialen, zoals een nog nooit ontsloten fotocollectie van begin 20e eeuw, handgeschreven pauselijke brieven die zelfs bij het Vaticaan niet bekend zijn, correspondentie tussen de adellijke families in Europa uit de 19e en 20e eeuw en tot nog toe nooit ontsloten bronnen over de turbulente politieke geschiedenis van het 20e-eeuwse Spanje”. Volgens directeur van het centrum Hans Krabbendam zitten er handgeschreven brieven bij van paus Pius IX, die hij heeft gestuurd aan vooraanstaande families.
De Bourbon de Parmes kunnen het nog almaar groeiende archief, nu 60 meter, zelf niet goed meer onderbrengen. Omdat er informatie uit allerlei landen inzit, paste het ook niet echt in bijvoorbeeld alleen een Spaanse of Italiaanse collectie, landen waar de familie wortels heeft. Het archief in Nijmegen had belangstelling omdat het volgens Krabbendam „internationale diversiteit en politieke vernieuwing”’ wil laten zien.
Carlos, neef van koning Willem-Alexander, is de oudste zoon van prinses Irene en wijlen Carel Hugo van Bourbon-Parma. De verbintenis in 1964 tussen de oorspronkelijk protestantse prinses Irene en de katholieke edelman veroorzaakte een hoop rumoer in Nederland. Niet alleen werd de prinses katholiek, maar Carel Hugo was ook de zoon van de pretendent voor de Spaanse troon Xavier én diens opvolger. Het carlisme staat bekend als een conservatieve en traditionalistische beweging. Toch was er ook een deel van de carlisten dat oog had voor armoedebestrijding en vrouwenemancipatie.
Er werden vier kinderen uit het huwelijk geboren, van wie Jaime in 2014 werd benoemd tot Nederlands ambassadeur bij de Heilige Stoel. Het huwelijk hield stand tot in 1981.