Samenleven: naar de overheid kijken of zelf in actie komen?
Het is geen nieuws dat onze samenleving voor grootse uitdagingen staat. Het klimaat, de stijgende energieprijzen, de schaarste aan woningen, tekorten aan personeel in de zorg, de toenemende financiële problematiek bij veel huishoudens enzovoorts.
Voor al deze uitdagingen verwachten wij veel van de overheid voor richtlijnen en wijze besluiten die uiteindelijk het welzijn van onze samenleving moeten waarborgen. Terecht, want de overheid is zeker aan zet.
Vorige week las ik de column van Pieter Hasekamp, directeur van het Centraal Planbureau, waarin hij het kabinet aanspoort om iets te doen aan het verschil tussen hogere en lagere inkomens en tot een evenwichtigere herverdeling te komen. Toen ik dat las, dacht ik: Dat begrijp ik, Pieter. Stijgende zorgkosten, hogere energieprijzen (en de noodzaak tot investeren in verduurzaming), algehele inflatie, de torenhoge huizenprijzen, het zijn allemaal problemen die vooral de mensen met lagere inkomens raken. Ja, als wij deze samenleving voor iedereen mooi willen houden, dan zullen wij ook oog moeten hebben voor de inkomensverdeling.
Maar er gebeurt meer in Nederland en er is meer dan een overheid alleen. Zo zijn daar de burgers en al hun initiatieven. Ik ben onder de indruk van de recente acties voor Oekraïne. Wat een tijd weten mensen vrij te maken en wat een mogelijkheden weten zij te creëren: goederen inzamelen, geschikte huisvesting regelen, miljoenen euro’s ophalen. Van lokale tot landelijke initiatieven. Er is actie. Als wij de noodzaak van een crisis met elkaar inzien, zijn we kennelijk pragmatisch en komen we snel in actie.
Volgens mij moeten wij voortbouwen op deze energie en niet wachten op de overheid. De huidige vraagstukken vragen om meer actie. De opwarming van de aarde wacht niet. Steeds meer Nederlanders komen in de financiële problemen door de stijgende lasten. De kosten en arbeidstekorten in de zorg vragen om een gezondere leefstijl. Stikstof is niet alleen een probleem van de boeren.
Laten wij voortbouwen op dat wat ons volk ook mooi maakt: de burger in actie! Waarom niet een landelijke actie om financiële problemen en schulden van Nederlandse burgers aan te pakken? Er is al veel hulp beschikbaar, maar helpt u eraan mee? Waarom eten wij niet –om te beginnen– één keer in de week een stukje minder vlees om de voedselketen vanuit de kracht van de consument te veranderen? Is het kopen van een tweede of derde woning wel noodzakelijk of vooral eigen belang? Kom maar op met een landelijke hulpactie voor de lagere inkomens in Nederland. En laten wij zelf gezonder gaan eten en iets meer betalen voor een pak melk (zeker zij die de financiële draagkracht hebben) zodat onze boeren duurzamer kunnen produceren.
Dus waarom wachten op de overheid als je zelf het verschil kan maken?
De auteur is Hoofd Sectormanagement Handel, Industrie, Dienstverlening & Zorg bij de Rabobank