Cultuur & boeken

Ruime winst uit Amerikaans verlies

Titel:

Gisette van Dalen-Heemskerk
15 December 2004 14:09Gewijzigd op 14 November 2020 02:00

”De redding”
Auteur: Karen Kingsbury
Uitgeverij: Voorhoeve, Kampen, 2004; vert. Martin de Bruin
ISBN 90 297 1745 9
Pagina’s: 352
Prijs: € 18,95. Het leven van veel Amerikanen veranderde drastisch na 11 september 2001. Karen Kingsbury beschrijft in haar roman ”De redding” hoe twee gezinnen de aanslagen overleven en de tijd daarna doorkomen.

Jake en Jamie Bryan vormen samen met hun dochter Sierra een gelukkig gezin. Toch zijn er zorgen. Jake gelooft in God, maar Jamie wil nergens van weten. Zij maakt zich op haar beurt voortdurend ongerust om haar man, want hij is brandweerman.

Op uren vliegen afstand van de Bryans woont de familie Michaels: Eric, Laura en Josh. Eric is het type geslaagde zakenman. Hij leeft voor zijn werk en mede daardoor groeit het stel steeds verder uit elkaar.

De twee gezinnen kennen elkaar niet, maar daar komt na 11 september verandering in. Eric is aan het werk in de zuidelijke toren van de Twin Towers als het eerste vliegtuig de noordelijke toren binnendringt. Terwijl de rest van het personeel zich in veiligheid brengt, rondt hij samen met zijn baas eerst financiële transacties af. Totdat hij zijn vrouw aan de telefoon krijgt. Maar komt hij dan nog op tijd beneden?

Jake krijgt op de bewuste morgen een oproep om te komen helpen in de zuidelijke toren. Een paar uur later wordt hij ernstig gewond gevonden. In het ziekenhuis blijkt dat hij aan geheugenverlies lijdt. Jake kan zich niets en niemand herinneren. Jamie wil hem bij alles helpen. Dat betekent ook dat ze zijn dagboeken gaat lezen. Daarin maakte haar man onder meer aantekeningen over zijn verhouding tot God. Dat alles mist zijn uitwerking in het leven van Jamie niet. Als Jake zijn geheugen terugkrijgt, doen ze echter een verschrikkelijke ontdekking.

Toevalligheden
De plot van het boek is niet sterk. Veel lezers zullen snel doorhebben wat Jamies ontdekking inhoudt. Bovendien komt er een te groot aantal toevalligheden in voor. Toch ziet de auteur kans om de aandacht van de lezer gevangen te houden. De hoofdstukken over de periode vlak na de aanslagen zijn realistisch geschreven. De angst bijvoorbeeld van mensen van wie zich familieleden in de gebouwen bevonden, weet Kingsbury beklemmend weer te geven.

De wijze waarop de auteur winst uit verlies laat ontstaan is mooi beschreven. Het geloof speelt daarbij een belangrijke rol. De manier waarop Kingsbury daarover schrijft, komt in grote lijnen overeen met die van andere Amerikaanse romanschrijvers. Zo krijgen verschillende personages regelmatig boodschappen van God en wordt de relatie met Hem wel erg vriendschappelijk weergegeven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer