Politiekcoronapas

Kuipers schrapt coronapas uit wet

Vanaf 1 juni zal er geen wettelijke basis meer zijn voor het eventueel opnieuw invoeren van de coronapas. Zorgminister Kuipers heeft de Eerste en Tweede Kamer donderdag geïnformeerd over het besluit om het coronatoegangsbewijs uit de coronawet te halen.

Redactie politiek
29 April 2022 11:32Gewijzigd op 29 April 2022 15:08
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. beeld ANP, Phil Nijhuis
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. beeld ANP, Phil Nijhuis

Daarmee wordt het stranden van de zesde verlenging van de tijdelijke wet waarschijnlijk afgewend. Coalitiepartij ChristenUnie had zich uitgesproken tegen de mogelijkheid het coronatoegangsbewijs na 1 juni te vragen. „Ook slapend in de wetgeving vindt de ChristenUnie dat je een inperking van grondrechten zwaar moet wegen”, betoogde Kamerlid Bikker eerder deze maand. Als het kabinet had willen vasthouden aan de mogelijkheid om de maatregel in te voeren, dan zou er in de Tweede Kamer zeer waarschijnlijk geen meerderheid voor de zesde verlenging van de coronawet zijn.

Eerder schrapte het kabinet de zesde verlenging bepalingen waardoor scholen, kinderopvang en bijvoorbeeld kappers plotseling konden worden beperkt of gesloten.

De Raad van State stelde in een donderdag uitgebracht advies dat het kabinet de motivering van haar voorstel om de coronawet opnieuw te verlengen moet versterken. De Raad vindt onder meer dat het kabinet duidelijker moet maken dat de wet ook daadwerkelijk een tijdelijke wet zal zijn.

De Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (Twm), de juridische grondslag voor de coronamaatregelen, moet elke drie maanden worden verlengd en loopt nu tot 1 juni.

De Raad van State liet weten wel begrip te hebben voor de verlenging, omdat onzeker is hoe de pandemie verder zal verlopen. „Het laten vervallen van de coronawet is op dit moment niet verantwoord, omdat de kans dat de wetgever dan vanwege het ontbreken van die wettelijke grondslag opnieuw te laat ingrijpt, aanzienlijk is.”

Het begrip van de Raad heeft echter wel een „mits”, namelijk dat er concreet zicht wordt geboden op „een permanente wettelijke voorziening op korte termijn.”

Eerder dit jaar stelde de raad al dat het moment dichterbij komt waarop de tijdelijke coronawet niet meer kan worden verlengd. Zo werd de vraag opgeworpen wanneer er geen sprake meer is van een crisissituatie. Volgens de raad moet de Wet publieke gezondheid „zo snel mogelijk” worden aangepast, zodat de tijdelijke wet niet meer nodig is.

Op dit moment ligt de goedkeuringswet voor de vijfde verlenging, die al is ingegaan, bij de Eerste Kamer. Onduidelijk is nog of die daarmee zal instemmen. De volgende verlengingen wordt vooraf aan het parlement voorgelegd.

Meer over
Corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer