Onderwijs & opvoedingbrussels beraad

„Christelijk onderwijs is mensenrecht”

De grondleggers van de Europese Unie waren overtuigde christenen. Ze lieten zich leiden door christelijke waarden. Die waarden moeten niet verloren gaan.

27 April 2022 16:45
Vertegenwoordigers van christelijke scholen uit tien landen. Het Brussels Beraad komt dinsdag en woensdag weer voor het eerst na de coronatijd bij elkaar. Om te praten over macht, geld en gebed.  beeld Evert van Vlastuin, CNE.news
Vertegenwoordigers van christelijke scholen uit tien landen. Het Brussels Beraad komt dinsdag en woensdag weer voor het eerst na de coronatijd bij elkaar. Om te praten over macht, geld en gebed.  beeld Evert van Vlastuin, CNE.news

Dat zei het Roemeense Europarlementslid Cristan Terhes dinsdag tijdens het Brussels Beraad. Terhes ziet in zijn land soms het pleidooi om zich terug te trekken uit de EU. „Ze voelen dat Europa zich niet langer laat leiden door deze waarden. In diverse rapporten zie je dat de hoeksteen van onze democratische beschaving onder vuur ligt, vooral op het gebied van huwelijk en seksualiteit.” Volgens Terhes is het belangrijk dat christenen de ruimte nemen om hun waarden uit de dragen. „Christelijke scholen zijn daarom belangrijk.”

Leo van Doesburg, vertegenwoordiger van de Europese christelijke partij ECPM (European Christian Political Movement), benadrukte dat het recht op religieuze scholen vastligt in diverse mensenrechtenverdragen. „De EU heeft geen mandaat dat tegen te werken of in te perken. Het zijn de ouders die deze vrijheid mogen gebruiken. Europa mag lidstaten niet aanraden om wetgeving aan te nemen die deze vrijheid onder druk zet.”

Volgens Van Doesburg strijdt de vrijheid van onderwijs niet met de scheiding van kerk en staat. „Iedereen heeft een levensbeschouwing. Iedereen heeft ook het recht zijn kinderen op te voeden vanuit de waarden die daaruit volgen.”

Hij raadde de onderwijsvertegenwoordigers uit Europa aan om samen te werken met anderen. „Als je iets kunt bijdragen aan het onderwijs –christelijk of niet–, moet je dat niet nalaten. In het Europees Parlement hebben we daar goede ervaringen mee. Daar zijn zelfs wonderen gebeurd.”

Europarlementslid Ladislav Ilcic riep het onderwijs op om „christelijke politici op te leiden.” Dat is nodig, aldus de Kroaat. „Christenen verliezen op alle fronten. Ook hier in het Europees komen dwaze voorstellen van links. Wij zitten altijd in de verdediging. Het gevolg is dat die dwaasheid tot beleid wordt.”

Volgens hem is het onderwijs „cruciaal” om dat te veranderen. „Wij hebben geen strategie. Dat heb ik eerst gezien in Kroatië in de samenleving, later in het nationale parlement, en nu weer in het Europees Parlement. Het onderwijs kan mensen dichter bij God brengen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer