FVD wil na de zomer scholen starten
Forum voor Democratie (FVD) wil na de zomervakantie starten met eigen basisscholen. Hoe moet het ‘onderwijs op FVD-grondslag’ er precies uit komen te zien? Daarover wordt steeds meer duidelijk.
Wat is de nieuwste ontwikkeling?
Sinds vorige week kunnen ouders hun kind en kunnen leerkrachten en vrijwilligers zich opgeven op de website renaissanceschool.nl. Hiermee wil FVD de animo in kaart brengen voor de zogenoemde Renaissancescholen; het gaat nog niet om een definitieve aanmelding. Op de website is ook –beperkt– informatie te vinden.
In januari kwam naar buiten dat voor het oprichten van de scholen de Tocqueville Stichting is opgetuigd, vernoemd naar de Franse filosoof en staatsman Alexis de Tocqueville (1805-1859). Ook de term Renaissance (letterlijk: wedergeboorte), een verwijzing naar de culturele beweging die volgde op de Middeleeuwen, wordt al langer gebruikt door FVD.
Wanneer moeten het onderwijs van start gaan?
Aankomende september wil men starten met „kleinschalige basisscholen.” Waar die komen te staan, hangt af van waar de animo het grootst is. FVD brengt niet alleen de vraag naar onderwijs in kaart, maar ook het aanbod van „docenten en vrijwilligers/ouders.”
De scholen zullen ongesubsidieerd beginnen; als particuliere scholen dus. Naast geld uit „crowdfunding-achtige geldbronnen” zal er ook „een flinke ouderbijdrage” gevraagd moeten worden, zo valt te lezen. Op dit moment wordt uitgegaan van een bijdrage van 200 à 300 euro per kind per maand. Hoewel privéonderwijs doorgaans een stuk meer kost, zullen veel burgers niet kunnen opbrengen.
Waarom particuliere scholen als het ook volledig gesubsidieerd kan?
Ongesubsidieerd onderwijs is de enige optie voor de korte termijn. Om volledige financiering van het Rijk te krijgen, moet een traject van zo’n twee jaar worden doorlopen. FVD wil daar „voor elke school” zo snel mogelijk mee beginnen; het privéonderwijs is dus ter overbrugging. Gesubsidieerd onderwijs op een Renaissanceschool zal er op z’n vroegst na de zomer van 2024 zijn.
Ook particuliere scholen zijn onderworpen aan toezicht van de onderwijsinspectie. Verder moeten burgemeester en wethouders van de betreffende gemeente de school erkennen.
Op welke onderwijsvisie zijn de Renaissancescholen gebaseerd?
Op de website worden drie termen uitgelicht. ”Vrij denken” is de eerste. „De basisgedachte van de scholen is het stimuleren en ontwikkelen van een vaardige, nieuwsgierige, open en onderzoekende geest. Belangrijk is om de leerlingen te leren hoe te denken, niet wat te denken.”
De tweede is ”gemeenschap.” „Op onze scholen bouwen we bewust aan een levendige gemeenschap waar gezelligheid, vriendschap en vertrouwelijkheid centraal staan.” Kinderen, docenten en ouders zijn „volop betrokken” bij de school, zodoende dat de school „bijna een verlengstuk” is van de familie.
Tot slot wordt ”ontwikkeling” genoemd. Het spelenderwijs aanleren van vaardigheden staat centraal. Verder staan discipline en concentratievermogen hoog in het vaandel. De leermethodes zijn „divers”, de lesstof „gedegen” en de inhoud is „klassiek.”
Waar moet concreet aan worden gedacht?
FVD geeft een aantal voorbeelden van wat zij in elk geval níet wil. „De degelijkheid van het onderwijs wordt verstoord door modegrillen, zoals iPad-scholen, te vroege seksuele voorlichting, klimaathysterie en coronapaniek”, zo valt te lezen. Ook hekelt men dat de vaardigheden voor taal en rekenen „catastrofaal” achteruitgaan. Verder lijdt het onderwijs volgens Forum steeds meer onder inhoudelijke beïnvloeding vanuit de overheid en de EU. „De indoctrinatie met een eenzijdig wereldbeeld maakt het kritisch denken onmogelijk.”
Onder het kopje ”Wat we gaan doen” blijft het vrij algemeen over wat FVD wél wil. Onder meer de term „degelijk onderwijs” valt – iets waar iedere school naar zal streven. Verder moeten docenten een hoog niveau hebben en worden leerlingen „enerzijds aan de hand genomen door de leraar en anderzijds gestimuleerd zelf na te denken.” Ook zijn er vakken voor „kunstzinnige expressie” en wordt „praktisch onderwijs” belangrijk genoemd.