Recept: Snickerstaart uit ”Gebak met groenten”
We lezen onze dochter regelmatig voor uit ”Kikkervisjes in de soep”, een voorleesbundel van Willemijn de Weerd (uitg. Columbus). Ik kon er niets aan doen en moest meteen aan die titel denken toen ik het recept voor Snickerstaart uit ”Gebak met groenten” van Vegamuze maakte. Kikkererwten in de taart? Werkt dat?
Ja. Deze taart is het bewijs dat je zonder bloem –en zonder suiker, boter en ei nota bene– verrassend en lekker gebak kunt maken. Wie al bezig is met bakken zonder geraffineerde suikers en wit meel weet dat je op die manier absoluut smakelijke dingen kunt maken. Maar zo’n vierlagentaart, met diverse structuren, is wel bijzonder.
Qua kosten zal dit gebak niet lager uitkomen dan een taart gemaakt van klassieke ingrediënten, ook niet als de graanprijs fors stijgt. Maar het laat wel mooi zien dat bloem niet onmisbaar is. Toch handig als het schap leeg gehamsterd blijkt te zijn.
Bovendien moedigt het aan om verder te experimenteren met bakken met peulvruchten. Wie nog meer inspiratie wil en nog meer durft, heeft aan het boek ”Gebak met groenten” een goeie. Appeltaart met pastinaak? Het werkt, ik maakte ’m. Berliner bol met een ‘roomvulling’ op basis van aardappel? Ook dat kan volgens de creatieve Eveline Versluys, de vrouw achter Vegamuze. Nog genoeg te proberen dus.
Recept uit: ”Gebak met groenten”, Vegamuze; uitg. Sterck & De Vreese; € 22,50