VluchtelingenWerk: 13.700 lege bedden zijn voor Oekraïners nodig
Nederland heeft „alle hens aan dek” nodig om nog veel meer opvangplekken voor Oekraïners te vinden, zegt VluchtelingenWerk Nederland. De organisatie denkt dat de huidige 13.700 vrijgemaakte maar nog onbeslapen bedden nodig zijn om het onbekende aantal mensen uit het land in oorlog een plek te geven. En dus kunnen die plekken nu niet worden weggegeven aan andere vluchtelingen, zoals asielzoekers uit Syrië.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid meldde maandag dat de overheid bijna 28.000 mensen opvangt en in totaal ruim 41.700 bedden klaarstaan. „We weten niet hoeveel Oekraïners er nog gaan komen. Dat kan een veelvoud zijn van die er nu zijn, misschien wel honderdduizend”, aldus een woordvoerder van VluchtelingenWerk. De organisatie ziet dat het tempo waarmee gemeenten nieuwe locaties vinden nu nog hoog ligt. „Maar de voor de hand liggende locaties zijn nu gekozen, dus hierna zal het moeilijker worden. Er komt een moment dat het echt heel spannend gaat worden.”
Op hoeveel gevluchte mensen uit Oekraïne Nederland moet rekenen, is onbekend. „We weten het simpelweg niet.” Wel is de verwachting dat uit dat land „veel grotere aantallen” komen dan het aantal mensen dat via aanmeldcentrum Ter Apel binnenkomt. „Het is goed dat we nu bedden hebben leegstaan, zodat we straks niet in de problemen komen en binnen enkele weken niks meer hebben.”
Hoewel het aanmeldcentrum in Ter Apel overloopt, de opvang van ‘reguliere’ vluchtelingen bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers „piept en kraakt” en die opvanglocaties „lang niet altijd een pretje zijn”, is er nog wel plek voor hen gevonden in onder meer evenementenhallen, azc’s, kazernes en heel af en toe in hotels. Zodra dat niet meer het geval is „en het scenario opdoemt dat andere vluchtelingen op straat belanden, dan moeten deze lege bedden zeker gebruikt worden”, aldus VluchtelingenWerk. „Want er zijn bedden nodig voor alle soorten vluchtelingen, en niet voor mensen uit bepaalde landen.”
De „totale opvang” van gevluchte mensen is „een hele grote opgave”, aldus de woordvoerder. Vooral om vluchtelingen die een verblijfsvergunning krijgen, „dat zijn met name Syriërs, Jemenieten, Turken en Afghanen”, door te laten schuiven naar een woning en hen zo uit de overvolle opvang te halen. Daarvoor moeten gemeenten „in de eerste helft van dit jaar nog op zoek naar duizenden plekken”.