Liander moet miljarden investeren voor uitbreiding stroomnet
Liander steekt komende jaren miljarden euro’s in het elektriciteitsnet in grote delen van Nederland. De netbeheerder spreekt van het grootste investeringspakket ooit. Dit is volgens de organisatie nodig om tegemoet te komen aan de snel groeiende vraag naar elektriciteit en de grootschalige teruglevering van groene stroom aan het net.
Door de komst van wind- en zonneparken wordt het steeds drukker op de Nederlandse netten. Ook is er door bijvoorbeeld een groeiende industrie, de toename van elektrisch vervoer en de komst van duurzame woonwijken steeds meer vraag naar stroom. Meerdere netbeheerders lieten afgelopen maanden al weten dat hun netwerk op steeds meer plaatsen volliep.
In nieuwe investeringsplannen van Liander staat dat er in de periode tot en met 2024 naar verwachting 3,1 miljard euro gespendeerd wordt om knelpunten te verhelpen en voorkomen. De netbeheerder heeft daarnaast 357 miljoen euro begroot om het gasnet in stand te houden en 142 miljoen euro voor netgerelateerde investeringen zoals voor de transformatie naar een digitaal net. Met al dit geld moeten er meer dan 5100 kilometer middenspanningskabel aangelegd worden en 1400 kilometer laagspanningskabel. Ook zouden er bijna 2400 nieuwe transformatorhuisjes moeten worden geplaatst.
De investeringen van Liander richten zich op de netten in Friesland, Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en een deel van Zuid-Holland. Als netbeheerder is Liander verantwoordelijk voor de energievoorziening van in totaal meer dan 3 miljoen Nederlandse huishoudens en bedrijven. Ook na 2024 moet er nog veel gebeuren. In de periode tot 2031 verwacht Liander bijvoorbeeld 56 nieuwe elektriciteitsstations te bouwen en er circa 100 uit te breiden. Als dat soort werk niet gedaan wordt, dan dreigen volgens Liander veel stations overbelast te raken.
Andere netbeheerders staan voor vergelijkbare uitdagingen. TenneT, dat het hoogspanningsnet onder zijn hoede heeft, kondigde maandag juist nieuwe stappen aan in zijn onderzoek naar hoe het drukke stroomnet in Limburg en Noord-Brabant nog intensiever kan worden benut. Door de komst van veel zonneparken is de hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt in de provincies momenteel eigenlijk groter dan het net kan verwerken. TenneT zag zich hierdoor vorig jaar al genoodzaakt een tijdelijke stop aan te kondigen voor nieuwe aansluitingen. Daarnaast wordt in de provincies ook volop gewerkt aan versterkingen van het hoogspanningsnet. Hiervoor trekt TenneT de komende tien jaar ruim 2 miljard euro uit.