Record: week met ruim helft stroom uit duurzame bronnen
In Nederland kwam afgelopen week voor het eerst meer dan de helft van alle gebruikte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen.
Dat blijkt uit cijfers van de website Energieopwek.nl, een samenwerkingsverband van onder meer Tennet en de Gasunie.
Bijna 54 procent van de gebruikte elektriciteit had een duurzame herkomst. Zo werd 31 procent opgewekt met windturbines, 11 procent met zonnepanelen en bijna 10 procent met behulp van biomassa. Ter vergelijking: het vorige record stamt uit augustus 2021. Toen kwam 46 procent van de gebruikte elektriciteit uit duurzame bronnen. In de recordweek van 2018 had nog 23 procent van de stroom een groene oorsprong.
De afgelopen jaren nam het aandeel duurzame energie in Nederland rap toe. Zo kwamen er diverse grote windparken op zee bij. Ook het aantal zonnepanelen groeit flink door. Alleen al tussen maart vorig jaar en afgelopen maart groeide het opgestelde vermogen aan zonnepanelen met 30 procent.
Volgens NOS-weerman Gerrit Hiemstra had de recordopbrengst van afgelopen week ook te maken met de weersomstandigheden die ‘gunstig’ waren voor de energie-opwek. Zo waaide het flink
De kans is groot dat het record de komende maanden weer zal worden verbroken. In de zomer pieken de opbrengsten uit zonne-energie.