Computermaker HP stijgt flink op Wall Street na belang Buffett
Het aandeel HP maakte donderdag een koerssprong in New York. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat superbelegger Warren Buffett een belang heeft genomen in de fabrikant van laptops en andere computerproducten. De beursgraadmeters op Wall Street openden weer lager na de afgelopen twee verliesdagen.
Beleggers kauwden nog na op de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve. Uit de aantekeningen bleek dat de Amerikaanse centrale bank de rente in de komende maanden met stappen van 0,5 procentpunt wil gaan verhogen om de hard oplopende inflatie aan te pakken. Verder wil de Fed zijn enorme obligatiebezit gaan afbouwen. Tijdens de coronacrisis werden deze obligaties opgekocht door de centrale bank om de economie te ondersteunen.
De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,3 procent lager op 34.411,05 punten. De brede S&P 500 verloor 0,2 procent tot 4472,13 punten en techgraadmeter Nasdaq zakte 0,2 procent tot 13.863,27 punten.
Beleggers kregen ook cijfers over de arbeidsmarkt te verwerken. Voorbeurs werd bekendgemaakt dat het aantal wekelijkse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen met 5000 is gedaald naar 166.000. Dat is het laagste niveau sinds 1968. De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft daarmee sterk, wat de Federal Reserve meer ruimte geeft om de rente stevig te verhogen.
HP dikte ruim 12 procent aan. Buffett heeft via zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway zo’n 121 miljoen aandelen HP gekocht voor een totaalbedrag van 4,2 miljard dollar. Met een belang van ongeveer 11 procent is Berkshire daarmee de grootste aandeelhouder van de printer- en computerproducent.
Levi Strauss zakte 1,1 procent. De verkoper van spijkerbroeken en jassen wist zijn prijzen met succes te verhogen en boekte afgelopen kwartaal meer winst en omzet dan analisten hadden verwacht. Voedselproducent Conagra verloor 0,4 procent na tegenvallende resultaten. Het bedrijf had last van hogere transportkosten en stijgende grondstofprijzen.
Ford verloor 2,8 procent. Analisten van de Britse bank Barclays verlaagden het advies voor de autofabrikant vanwege de aanhoudende chiptekorten in de autosector.
De euro was 1,0933 dollar waard, tegen 1,0912 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 97,11 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder, op 101,80 dollar per vat.