Politiekzedenzaken

Kamer vraagt uitleg over strafeis in zedenzaken

Minister van Justitie Yesilgöz moet het OM vragen tekst en uitleg te geven over de straffen die het vordert in zedenzaken. Dat vindt een deel van de Tweede Kamer, waaronder de christelijke partijen CDA, CU en SGP.

Redactie politiek
6 April 2022 21:50
beeld ANP, Sem van der Wal
beeld ANP, Sem van der Wal

Uit onderzoek blijkt dat justitie in 49 procent van de zaken die te maken hebben met seksueel misbruik van minderjarigen straffen eist die nog onder de ondergrens liggen van de bandbreedte die het OM adviseert in haar eigen strafvorderingsrichtlijnen. In zaken die te maken hebben met betaalde seks met minderjarigen en waarbij sprake is van seksueel binnendringen valt zelfs 75 procent van de strafeisen lager uit dan de bandbreedte.

In een door het OM opgestelde beleidsreactie die Yesilgöz naar de Kamer stuurde, valt te lezen dat de officier op basis van allerlei zaakspecifieke kenmerken van de richtlijn kan afwijken. Verschillen kunnen ook ontstaan doordat justitie naast de straf bijzondere voorwaarden, zoals een meldplicht of een contactverbod oplegt, dan wel een toezichtsmaatregel.

Onbevredigend, vindt een deel van de Kamer die reactie, onder wie SGP-fractievoorzitter Van der Staaij. „Het is niet voor niets dat het OM zichzelf in 2015 dit kader heeft gesteld”, zei hij. Justitie reageerde daarmee volgens hem bewust op signalen uit de samenleving dat zedenzaken zwaarder gestraft moesten worden. De richtlijn biedt al de nodige ruimte voor maatwerk, doordat deze voor afzonderlijke (sub)categorieën delicten, die oplopen van licht naar zwaar, onderscheiden strafmaten noemt. Yesilgöz heeft volgens Van der Staaij dan ook alle ruimte de top van het OM op de cijfers aan te spreken.

Volgens Yesilgöz is het gebruikelijk dat het OM de richtlijnen periodiek evalueert en zal justitie dat ook dit jaar doen. Als dat gebeurd is, zal ze zich door de top van het OM laten informeren over de uitkomsten. De Kamer wordt daarvan op de hoogte gesteld.

Zorgen zijn er ook over de doorstroomnormen in zedenzaken. Het lukt noch politie, noch justitie die te halen. Zo krijgt de politie maar 51 procent van de aangiften binnen zes maanden bij het OM, terwijl binnen de strafrechtketen een norm van 80 procent is afgesproken. Volgens de laatste cijfers, die dateren van februari, heeft de politie nog 3541 aangiftes op de plank liggen. 756 daarvan liggen daar al langer dan 6 maanden.

Yesilgöz beaamde dat de Kamer al herhaalde malen miljoenen heeft vrijgespeeld voor extra zedenrechercheurs. Desondanks staan er nog 40 vacatures voor een fulltimearbeidsplaats open. Yesilgöz wil dat de verschillende regionale zedenteams en de strafrechtketen op korte termijn verbeterplannen opstellen, zodat zij kan bezien welke gerichte ondersteuning ze kan bieden. Uiterlijk eind mei wil ze de Kamer daarover informeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer