Recept: croutons van oud brood
Brood wordt duur, zonnebloemolie schaars. Hoe kunnen we onze keuken aanpassen aan veranderingen op de voedselmarkt? In vijf afleveringen geven Geertje en Mariëlle een voorzet. Vandaag deel 2: Buit de restjes uit.
Het valt in het niet bij alle toestanden op aarde, maar toch. We hebben hier een kleine crisis: corona. Niks aan de hand, zou je zeggen. Iederéén heeft het zo’n beetje en de tijd dat het virus hoofdpuntenvullend nieuws was lijkt ver weg. Een paar dagen bed, een paar dagen bank, en toen was het ergste leed gelukkig ook geleden. We leefden op restjes tortilla’s en spaghetti (degenen die überhaupt aten), manlief kookte groene curry (een verspakket natuurlijk, helemaal zijn ding) en ik trok na een week zelf weer kippenbouten, prei en foelie voor een soepje.
Dat ging allemaal best. Maar om nou te experimenteren met gebak zonder granen, met frietjes zonder olie en met andere onmogelijk klinkende gerechten, nou nee, zo ver reikte de energie niet. Terwijl dat precies was wat op de planning stond voor de pas gestarte kookserie over schaarste.
Lang verhaal kort: hier is een eenvoudig alternatief. Ik trof, na een paar dagen voornamelijk boven geleefd te hebben, een miniciabatta en een kaiserbroodje aan in de keuken. Uitgedroogd. Tja, dacht ik. We kunnen ons wel tarwebloem uit de mond sparen, en zonnebloemolie, maar zolang we eetbare dingen blijven weggooien helpt het natuurlijk geen zier. Dus veranderden deze broodjes in croutons. Zó lekker. En eigenlijk gratis.
Bereiding
1. Snijd het brood in blokjes van de gewenste grootte. Ik koos voor stukjes van ruim 1,5 bij 1,5 centimeter. Kleiner kan ook, zeker als je gebruikmaakt van gesneden brood.
2. Schenk de olie in een schaaltje. Hoeveel precies nodig is, is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid brood. Houd als vuistregel een eetlepel per snee brood aan.
3. Schil de knoflookteentjes. Pers ze uit boven de olie.
4. Meng scheut voor scheut olie door de gesneden blokjes. Schud het geheel goed om.
5. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de broodblokjes omscheppend goudbruin en krokant. Ze mogen her en der een geblakerd randje hebben, maar bak ze zeker niet te donker. Als ze nog iets zacht vanbinnen zijn, vind ik ze het lekkerst.
6. Lekker bij soep, bij de borrel en eigenlijk overal bij.
Tip: Bakken in de oven kan ook. Houd dan een oventemperatuur van 190 à 200 graden aan en een baktijd van 10 tot 15 minuten. Schep tussendoor om. En, voor kaasliefhebbers: voeg als je in de oven bakt ook eens wat geraspte parmezaan toe aan de croutons!