Meeste landen in Europa investeren in nieuwe kerncentrales
Het kabinet sluit de komst van nieuwe kerncentrales niet meer uit. Sterker, de overheid sorteert al voor op de bouw van minimaal twee nieuwe centrales. Hoe doen andere landen dat?
België
België heeft vanouds kerncentrales staan in Tihange en Doel. De centrales, niet ver van de Nederlandse grens, halen regelmatig het nieuws vanwege defecten en andere incidenten. Toch sluit de Belgische overheid ze niet. Sterker nog: hun levensduur wordt verlengd tot 2035. Aanvankelijk wilden de Belgen in 2025 afscheid nemen van kernenergie, maar onder druk van de hoge gasprijs zien ze daarvan af.
Frankrijk
In Frankrijk is sprake van een trendbreuk. Voor het eerst in decennia gaat het land nieuwe kerncentrales bouwen. De presidenten Nicolas Sarkozy en François Hollande hadden tijdens hun regering aangekondigd dat ze het aandeel atoomstroom wilden terugbrengen van 70 procent naar 50 procent in 2035. Maar volgens de Franse president Emmanuel Macron moet Frankrijk voor de stroomvoorziening onafhankelijk zijn van het buitenland.
Duitsland
Duitsland houdt tegen de huidige trend in stug vol: alle kerncentrales moeten dicht. Het land heeft zichzelf ambitieuze klimaatdoelen opgelegd, en is in 2011 begonnen met een transitie naar duurzame energiebronnen, de zogeheten Energiewende. Afgelopen jaar wekten kerncentrales 6,2 procent van de Duitse stroom op; dit jaar gaan de laatste drie dicht. In 2035 moet de stroom in Duitsland volledig duurzaam worden opgewekt. Na de Atomaustieg (afscheid van kerncentrales) dit jaar volgt in 2030 de Kohlenausstieg. Dan neemt Duitsland afscheid van de steen- en bruinkoolcentrales.
Verenigd Koninkrijk
Het Verenigd Koninkrijk streeft net als Frankrijk naar energie- onafhankelijkheid. Het aantal windmolens moet daarvoor verdubbelen en de hoeveelheid zonnepanelen moet tot 2030 verdrievoudigen. Volgens de Britse premier Boris Johnson kan Poetin wel aan de olie- en gaskraan draaien, maar hij kan de zon en de wind niet tegenhouden. Daarnaast zijn er twee nieuwe kerncentrales gepland: in Hinkley Point, in Zuidwest-Engeland en in Sizewell in het zuidoosten. Plannen voor zes nieuwe kerncentrales liggen op tafel.
Finland
Voor het eerst in veertig jaar heeft Finland vorige maand een nieuwe kernreactor opgestart in de zuidwestelijke plaats Eurajoki. Beide andere reactoren van kerncentrale Olkiluoto dateren uit de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. De kerncentrale is goed voor krap de helft van de Finse elektriciteitsbehoefte. Een tweede kerncentrale staat in Loviisa. Deze draait op Russische kernbrandstof. Finland zoekt daarvoor naar alternatieven. Zo’n 30 procent van de Finse stroom komt nog uit het buitenland. Dat moet in 2025 zijn gehalveerd.