Nieuwe voorman ND wil inzetten op digitaal
Nico de Fijter (42) vindt het een „grote eer en uitdaging” om aan de slag te gaan als hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad (ND). „Eerst wil ik gaan luisteren naar de ideeën van de redacteuren.”
Het ND maakte donderdag bekend dat De Fijter, die zo’n twintig jaar voor dagblad Trouw werkte, op 1 juni Sjirk Kuijper zal opvolgen als hoofdredacteur. Die bekleedde de post vanaf 2013 en gaf eind 2021 aan in 2022 terug te willen treden.
Voor De Fijter, die momenteel nog eindredacteur is bij Trouw, is afscheid nemen van de krant waar zijn journalistieke carrière begon niet gemakkelijk. „Het is een grote stap, maar naarmate de procedure vorderde, raakte ik er steeds meer van overtuigd dat ik bij het ND paste en het ND bij mij. Ik voelde een klik.”
Verbonden
De Fijter, zoon van de hervormde predikant ds. G. de Fijter en tegenwoordig kerkend in de protestantse gemeente te Amersfoort, wordt de eerste ND-hoofdredacteur die niet van vrijgemaakte huize is. Hoe ervaart hij dit? „Blijkbaar is dat toch iets bijzonders. Maar ik voel mij verbonden met christenen uit vele hoeken en gaten, of het nou vrijgemaakten, evangelischen of gergemmers zijn. Ik denk dat het ‘hervormd’ is om te kijken naar wat mensen met elkaar verbindt.”
En, benadrukt De Fijter, vader van twee geadopteerde kinderen, het ND heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld van een specifiek vrijgemaakt gereformeerde krant naar een algemeen christelijke krant. „Die beweging is denk ik spannend, maar wel goed.”
De Fijters voorganger Kuijper zei bij zijn aantreden in 2013 dat de gemiddelde lezer nog heel lang behoefte zal hebben aan het lezen van een papieren krant. Dat is volgens De Fijter inmiddels veranderd. „De papieren krant zal nog een hele tijd belangrijk blijven, maar we praten inmiddels niet meer over oplages, maar over betalende klanten. Digitalisering is een grote uitdaging waar ik veel tijd in zal steken de komende jaren.”
Daarnaast wil De Fijter het ND journalistiek „naar een nog hoger niveau tillen.” „Onze taak is topjournalistiek bedrijven. De redactie van het ND is kleiner dan die van Trouw, maar ik zie dat ook als een kracht. Je wordt als kleine redactie gedwongen scherpe journalistieke keuzes te maken.”
Keuzes
De Fijter, die bij Trouw bijna zeven jaar chef was van de redactie religie en filosofie, weet dat er bij zijn oude en nieuwe werkgever soms verschillende keuzes gemaakt worden. „Neem bijvoorbeeld hoe de twee kranten schrijven over de fusie van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK). Het ND bericht daar uitgebreider over dan Trouw. Ook is de manier waarop bij de twee kranten net wat anders. Lezers van Trouw weten bijvoorbeeld niet allemaal wat een synode is, dus dat woord leggen we steeds even uit.”
Daarnaast is het personele bestand van de beide kranten verschillend. „Trouw is niet per se een christelijke werkomgeving. Ik heb me er overigens wel altijd heel welkom gevoeld. Bij het ND zal ik werken met een heel diverse groep christelijke collega’s. Ik vind dat rijkdom.”
Zie ook in Digibron:
Ze komen uit een hervormd domineesgezin en kozen alledrie voor een beroep in de journalistiek. Reiny, Nico en Felix de Fijter kregen thuis mee dat ook de onaanzienlijken van waarde zijn.