Barneveld bemoedigt vluchtelingen uit Oekraïne met lied in hun eigen taal
Oekraïeners die welkom worden geheten met een christelijk lied in hun eigen taal en buddy’s die de vluchtelingen wegwijs maken in de Nederlandse samenleving. Overal in het land krijgen initiatieven vorm om de ontheemden steun te bieden.
Weeskinderen in Kesteren
De gereformeerde gemeenten (gg) in Opheusden en Kesteren willen 200 tot 250 Oekraïeners opvangen. Dat zegt ouderling T. Bunt van de gg in Opheusden. Hij is voorzitter van de commissie Ruth die recent is opgericht en onder de verantwoordelijkheid van de diaconie valt.
Een voormalig politiebureau in Kesteren biedt vanaf eind deze week opvang aan weeskinderen die onderweg zijn naar Nederland. „Het zou in eerste instantie gaan om 66 weeskinderen, 28 begeleiders en 22 kinderen van begeleiders, maar volgens de laatste berichten zijn het er iets minder”, licht Bunt toe. Hij zegt dat er goede afspraken zijn gemaakt met de gemeente Neder-Betuwe. „De afgelopen weken hebben we ruim 150 vrijwilligers geworven die meehelpen om de opvang mogelijk te maken. We werken intensief samen met andere kerken in Opheusden en Kesteren die ook vrijwilligers en spullen leveren.”
Er wordt overleg gevoerd met de gemeente om op een andere locatie nog eens 51 weeskinderen uit een ander tehuis op te vangen. Bunt: „We hebben ook contact met een gynaecoloog over de opvang van zwangere vrouwen. Mogelijk kunnen we 20 of 25 vrouwen opvang bieden. We richten ons dus op bijzondere doelgroepen, de meest kwetsbaren.”
Welkomstlied Barneveld
Ruim zestig christenen in Barneveld hebben een welkomstlied ingestudeerd om „de gasten uit Oekraïne extra te bemoedigen.” Het ”gebed voor Oekraïne” werd zondag in het Oekraïens gezongen buiten bij gebouw Rehoboth, „met pianobegeleiding en bij een stralende zon”, zegt woordvoerder Hans Hubers. Op 24 maart is een groep vluchtelingen aangekomen in Barneveld . De Oekraïeners worden opgevangen in de kerkzaal van kerkelijk centrum Rehoboth. Behalve het Oekraïense gebed werden diverse psalmen en liederen in het Nederlands gezongen, zegt Hubers. Het ”gebed voor Oekraïne” werd vorige week ook gezongen door Oekraïense vluchtelingen op de Dam in Amsterdam.
Buddy’s in Staphorst
„Er komt veel op de vluchtelingen uit Oekraïne af. Ze zijn halsoverkop gevlucht en wisten niet wat hun eindbestemming zou worden.” De Staphorster werkgroep Ter Hulpe wil hen „bijstaan in deze roerige periode en helpen bij hun integratie. Samen met de buddy vindt de vluchteling de weg in zijn nieuwe (tijdelijke) woonplaats in Staphorst en in de Nederlandse samenleving.” Het buddyproject is een van de activiteiten van de werkgroep Ter Hulpe, die recent is opgericht „in goed overleg met de kerkenraad vanuit de hersteld hervormde gemeente te Staphorst.” De werkgroep organiseert ook transporten met voornamelijk etenswaren naar Polen. Er heeft een doorlopende inzameling van onder meer thee, blikvoeding en pasta plaats. Het is de bedoeling dat er geregeld een vrachtwagen met voedsel richting de grens van Oekraïne vertrekt.
Preken voor Oekraïne
Hoe kan een predikant of voorganger in zijn preek op een passende manier aandacht besteden aan Oekraïne? „Voor veel sprekers is dat best zoeken, want je wilt recht doen aan het Bijbelgedeelte dat op het rooster staat én aan de actualiteit”, zegt Paulien Vervoorn van Geloofwaardig Spreken. Van 25 tot en met 29 april geeft ze twintig sprekers, voorgangers en predikanten feedback op een preekopzet waarin Oekraïne aandacht krijgt. De gesprekken hebben online plaats en duren anderhalf uur.
Vervoorn verbleef op haar twintigste twee weken in Oekraïne om vervolgens door te reizen naar Belarus, waar ze meerdere keren terugkeerde. Later ging ze met een Belarussische vriendin naar Moskou. „Het gaat haar aan het hart wat er gebeurt in Oost-Europa en daarom komt ze in actie”, meldt Geloofwaardig Spreken. „De volledige opbrengst van de coachingsgesprekken gaat naar Oekraïne.”
Webinars Oekraïens
De Radboud Universiteit in Nijmegen biedt met het programma Radboud in’to Languages een gratis webinarreeks Oekraïens aan. „Werk je als vrijwilliger met vluchtelingen uit Oekraïne, heb je kinderen in je klas die gevlucht zijn of heb je vluchtelingen uit Oekraïne in je huis opgenomen? Dan is het fijn om de taal een beetje te kunnen verstaan en spreken en meer te weten over de cultuur”, meldt de universiteit op haar website. De webinarreeks biedt een kennismaking met de taal en cultuur. „Met een basis van het Oekraïens kun je er nog beter voor zorgen dat de mensen zich welkom, veilig en thuis gaan voelen”, aldus de universiteit.
Het eerste webinar had op 24 maart plaats en wordt gevolgd door onlinebijeenkomsten op 31 maart en 7 april van 16 tot 17 uur. Wie zich aanmeldt nadat een of meerdere webinars zijn geweest, ontvangt de link van de voorgaande afleveringen om deze terug te kijken. De docente is tolk Oekraïens en Russisch. Ze is geboren vlakbij Kiev en groeide op in Odessa waar ze Russisch, Oekraïens en Engels praatte. In 1990 kwam ze naar Nederland.
Vlaggen voor Oekraïne
Het Leeuwarder bedrijf Dekker Creatieve Media & Druk is ruim een week geleden de actie ”Solidariteitsvlaggen voor Oekraïne” gestart. De eerste honderd vlaggen zijn inmiddels besteld, zegt directeur Bram Dekker. Bestellingen komen niet alleen uit Friesland, maar ook uit plaatsen zoals Enter, Zuidlaren en Almere.” Per bestelde vlag gaat er 5 euro naar giro 555.
Benefietconcert
Het Christelijk Krimpens Mannenkoor houdt op 7 april om 20.00 uur in de Sionskerk in Krimpen aan den IJssel een koor- en samenzangavond ten behoeve van hulpverlening voor vluchtelingen uit Oekraïne. De opbrengst van de collecte gaat naar het christelijke noodhulpcluster waarin diverse organisaties samenwerken.
Op tal van plaatsen wordt actie gevoerd en worden (gebeds)bijeenkomsten georganiseerd voor Oekraïne. In deze rubriek krijgen ze een plaats. Tips? Mail naar kerk@rd.nl.