Economie

DNB: 60 procent coronaschuld is ”hoog risico”

Van zeker 60 procent van de belastingschuld die ondernemers door corona hebben opgebouwd is het nog maar de vraag of ze die uit de toekomstige winsten kunnen terugbetalen.

31 March 2022 11:01
Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) heeft nog niet met de Tweede Kamer gedeeld wat zijn inschatting is van de coronaschuldenproblematiek. beeld ANP, Bart Maat
Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) heeft nog niet met de Tweede Kamer gedeeld wat zijn inschatting is van de coronaschuldenproblematiek. beeld ANP, Bart Maat

De Nederlandsche Bank (DNB) beschouwt dit deel van de uitstaande coronabelastingschuld als ”hoog risico”. Dat staat in een woensdag verschenen analyse van de bank over overheidssteun tijdens de coronacrisis.

Het gaat voor de overheid om serieuze bedragen. Deze maand schreef staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) de Tweede Kamer dat er nog ruim twintig miljard euro aan uitgestelde belastingschuld openstaat. Bedrijven konden tijdens de coro-
nacrisis uitstel van belastingbetaling aanvragen als dat nodig was.

Het deel van de schuld dat DNB classificeert als ”hoog risico” is niet gering. De bank spreekt in zijn publicatie van „een zeer hoog percentage aanvragers waarvan de belastingschuld niet in verhouding staat tot de historische winstgevendheid.”

De onderzoekers plaatsen een bedrijf in de categorie ”hoog risico” als het de komende vijf jaar minstens de helft van de bruto maandwinst kwijt is aan het aflossen van coronabelastingschuld. Dat is voor ongeveer de helft van de onderzochte bedrijven het geval.

„Het grootste deel”, concludeert DNB, van de coronabelastingschuld staat uit „bij ondernemingen die eigenlijk minder of zelfs helemaal geen schuld zouden moeten opbouwen.” Volgens de onderzoekers is het „goed voorstelbaar” dat deze maatregel „voor veel ondernemingen geen afstel maar uitstel van problemen betekent.”

DNB heeft in zijn analyse zo’n 40.000 naamloze en besloten vennootschappen (nv’s en bv’s) onder de loep genomen. Eenmanszaken vallen buiten het onderzoek.

De bank heeft niet voor alle bedrijven met coronabelastingschuld de vraag beantwoord of ze in staat zijn die de komende vijf jaar af te lossen. In februari 2022 waren er 278.053 ondernemers zijn die een openstaande schuld hebben.

De analyse van DNB gaat echter wel over het grootste gedeelte van de coronabelastingschuld. Die zit niet bij eenmanszaken, maar bij nv’s en bv’s. Uit cijfers van het ministerie van Financiën blijkt dat deze groep goed is voor ongeveer twee derde van de ruim 20 miljard euro aan openstaande schuld.

Lichte voorwaarden

DNB wijst in zijn publicatie op het algemene karakter van de maatregel. Ondernemers konden in één keer belastinguitstel aanvragen voor alle aanslagen inkomstenbelasting, zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (btw). Het kabinet heeft er bewust voor gekozen dat ondernemers onder lichte voorwaarden uitstel konden aanvragen.

Staatssecretaris Van Rij heeft nog niet met de Tweede Kamer gedeeld wat zijn inschatting is van de coronaschuldenproblematiek. Dat vergt volgens Van Rij „een complexe rekensom.” Eerder deze maand schreef hij dat „het beeld nog niet volledig beschikbaar” was.

De staatssecretaris verkent momenteel of „nadere beleidsopties mogelijk en wenselijk zijn.” Ondernemers moeten vanaf oktober dit jaar hun tijdens de coronacrisis opgebouwde belastingschuld aflossen. Daar krijgen ze vijf jaar de tijd voor van de Belastingdienst.

Uitgangspunt van het kabinet is dat iedere ondernemer de openstaande belastingschuld terugbetaalt, omdat kwijtschelden de onvermijdelijke vraag oproept of het wel eerlijk is ten opzichte van ondernemers die hun schuld op tijd hebben afgelost.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer