Rijkssubsidie voor lokale partijen
De Tweede Kamer vindt dat lokale politieke partijen, net als de landelijke, overheidssubsidie moeten krijgen.
Minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken moet daarvoor 10 miljoen euro per jaar uittrekken. Die eis legt een Kamermeerderheid woensdagmiddag neer bij de bewindsvrouw tijdens een afrondend debat over de wet die de financiering van politieke partijen regelt.
De Tweede Kamer was jarenlang terughoudend om lokale politieke partijen te subsidiëren omdat veel fracties bang waren dat dit ten koste zou gaan van hun eigen budget. Jaarlijks is er voor politieke partijen 27 miljoen euro beschikbaar. De Kamer lost dat probleem nu op door extra geld te vragen aan de minister.
Vooralsnog heeft de Kamer geen dekking voor de extra uitgave. Die moet minister Bruins Slot in de begroting van Binnenlandse Zaken vinden.
De regeling moet 1 januari 2024 ingaan. Lokale partijen die van de subsidie willen profiteren, moeten in ruil daarvoor wel inzicht geven in hun overige inkomstenstromen.
Lokale partijen winnen bij gemeenteraadsverkiezingen aan invloed. Ruim een derde van de kiezers koos twee weken geleden voor een lokale partij.
Een van de redenen waarom de Tweede Kamer de portemonnee trekt voor lokale partijen is de vrees dat raadsleden ontvankelijk worden voor corrupte financiers die politieke invloed willen in ruil voor geld.
Gift
In de Kamer bestaat ook overeenstemming over de maximale hoogte van een gift voor een politieke partij. Een gift mag maximaal 100.000 euro per jaar bedragen. Nu bestaat er geen plafond.
De giften mogen alleen uit Nederland komen of van Nederlanders in het buitenland die hier stemrecht hebben.
De Kamer snijdt de mogelijkheid af om via vriendenstichtingen die aan politieke partijen gelieerd zijn, geld te geven.
Het instellen van een plafond raakt diverse partijen. Zo kregen D66 en CDA vorig jaar tijdens de campagne ieder een miljoen van een zakenman en de Partij voor de Dieren ontving van een weldoener 350.000 euro.