Koninklijk HuisKasteel Het Oude Loo

Pareltjes in het Paleispark

Kasteel Het Oude Loo in Apeldoorn ligt verscholen in het groen van het omringende Paleispark. Ineens werd het jachtslot van de Oranjes vorige week landelijk nieuws. Op uitnodiging van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen er volgende maand circa dertig Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Zij mogen voorlopig verblijven op deze bijzondere, historische plek.

Corine Boone
28 March 2022 21:03
Waterpartij in het Paleispark. beeld Willemien van de Ridder
Waterpartij in het Paleispark. beeld Willemien van de Ridder

Met de bekendmaking dat het koninklijke kasteeltje een opvanglocatie wordt, staat de unieke plek ineens volop in de schijnwerpers. Het nieuws valt vrijwel samen met het jaarlijkse moment waar veel liefhebbers van Kroondomein Het Loo naar uitkijken. Vanaf 1 april is het Paleispark rondom Het Oude Loo voor twee maanden toegankelijk voor publiek. Of de komst van de nieuwe bewoners uit Oekraïne invloed zal hebben op de openstelling van het park is nog niet bekend.

Het Paleispark ligt tegen Paleis Het Loo aan en werd aan het begin van de zeventiende eeuw aangelegd. Het was vroeger de plek waar leden van de koninklijke familie en hun gasten konden ontspannen tussen de velden, bomen en vijvers. Ze konden er jagen, vissen en varen.

Het park is tegenwoordig nog steeds een favoriete plek om te ontspannen. Van de openstelling wordt elk jaar gretig gebruikgemaakt door natuur- en cultuurliefhebbers. Bezoekers kunnen kiezen uit diverse wandelingen door het park. Die trakteren de wandelaars op allerlei historische bezienswaardigheden die verband houden met het koninklijke verleden.


18105636.JPG
Jachtslot Het Oude Loo. beeld André Dorst

Kasteel Het Oude Loo

Het Paleispark mag dan 650 hectare groot zijn en veel bijzonderheden te bieden hebben, de kroon op het gebied is toch wel Kasteel Het Oude Loo. Het slot is door de dichte begroeiing pas te zien als bezoekers van het park er vlakbij zijn. Die begroeiing bestaat vooral uit verschillende tinten rododendrons. Als die struiken in de maand mei volop bloeien, hullen ze de wandelpaden rondom het kasteel in een sterk zoete geur.

Het kasteel met de kenmerkende bordeauxrode luiken werd in de vijftiende eeuw gebouwd als jachtslot. In 1684 kocht stadhouder Willem III het kasteel en de omliggende grond. Het slot is niet voor publiek toegankelijk. Koning Willem-Alexander huurt het van de staat en gebruikt het slot als privéverblijf. Ook prinses Beatrix is regelmatig op het kasteel te vinden.


Doolhof

In de tuinen naast Het Oude Loo ligt een doolhof. Koning Willem Alexander zal er in het verleden vaak gespeeld hebben met zijn broers, net als de zonen van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, die op een steenworp afstand woonden van het kasteel. Bezoekers van het Paleispark kunnen nog steeds gebruikmaken van het goed onderhouden doolhof. De oude kegelbaan naast het doolhof is niet meer in gebruik.


18105640.JPG
Het speelhuisje van Wilhelmina. beeld André Dorst

Speelhuisje van Wilhelmina

Bij jachtslot Het Oude Loo staat een houten chaletje. Het is het poppenhuis van koningin Wilhelmina; zij kreeg het cadeau van haar ouders toen ze negen jaar oud was. In het toegangshekje voor het chalet is de letter W verwerkt.


Vijver vol lelies

De vijver die pal achter Kasteel Het Oude Loo ligt, was een favoriete plek van koningin Wilhelmina. Ze nam er graag haar schilderspullen mee naartoe om de rijke begroeiing met rododendrons en de waterval vast te leggen. De plek waar ze graag zat, is het Wilhelminadal genoemd.

Juliana en Bernhard genoten ook graag van de natuur bij de vijver. De Grovestins Bank, waar ze vaak op zaten, staat nog steeds bij het Wilhelminadal. In de beeldenvijver drijven talrijke waterlelies.


18105639.JPG
Theekoepel. beeld André Dorst

Theekoepel als schildersatelier

Bij de beeldenvijver staat nog een bijzonder pronkstuk: een witte theekoepel. Koningin Wilhelmina gebruikte die vooral als schildersatelier. Prinses Beatrix en haar zusjes dronken er vroeger regelmatig een kopje thee.

Honden- en paardenkerkhof


Het Paleispark herbergt ook een kerkhof voor de dieren van de Oranjes. Op dit kerkhof liggen niet alleen paarden begraven, maar ook huisdieren van de koninklijke familie. Op veel van de grafstenen is de tekst nog duidelijk te lezen. Hier liggen Baby, Soliman en Lugano, Blacky, Gerritje en Caesar; rijpaarden, pony’s, honden en katten van koningin Wilhelmina, prins Hendrik en koningin Juliana.


Het theepaviljoen

Dieper in het Paleispark liggen twee grote vijvers, de Hoge en de Lage Veldvijver. Oorspronkelijk waren het viskweekvijvers. Rondom die vijvers liggen historische gebouwen als het badpaviljoen, het theepaviljoen en de koninklijke botenhuizen.

In het theepaviljoen dronken de leden van de koninklijke familie graag thee en genoten ze van het uitzicht over de Hoge Veldvijver, de vijver waar leden van de koninklijke familie vroeger graag zwommen, schaatsten en met bootjes voeren. Het bijzondere aan het paviljoen is dat het interieur nagenoeg intact is gebleven. Op de wanden zijn roze rozen geschilderd, een eerbetoon van Willem III aan zijn vrouw, koningin Emma. Op de steiger van het paviljoen bloeien in de zomer grote aantallen fuchsia’s. Met name bij bruidsparen is deze locatie in het Paleispark een favoriete fotoplek.


Sprengen en vijvers

In het park ligt het gebied de Oude Sprengen. Die gegraven beekjes hebben een belangrijke functie. Het Paleispark ligt in een droog gebied en door het graven van sprengen was onder andere de aanleg van vijvers mogelijk.

De oude sprengen zijn rond 1517 aangelegd en voorzagen de gracht van jachtslot Het Oude Loo van water. In 1685 zijn er nieuwe sprengen aangelegd: de Concordia- en de Paraplusprengen. Deze voorzien onder andere de beeldenvijver en de Hoge Veldvijver van water.


De ijskelder

In het Paleispark, tussen de koninklijke stallen en Het Oude Loo, bevindt zich een grote ijskelder. In de winter werd het ijs uit de vijvers gestoken en vervolgens werd de kelder ermee gevuld. Met de komst van koel- en vrieskasten waren de ijskelders niet meer nodig en is een groot aantal verdwenen. De kelder in het Paleispark is gerestaureerd en wordt tegenwoordig door vleermuizen als overwinteringsplaats gebruikt. De kelder oogt vanaf de buitenzijde niet ruim, maar is 8 meter hoog en 7 meter lang.


Forten

In het Paleispark zijn in het westelijk deel drie aarden forten te vinden: Fort Wiesel, Fort Frederik Hendrik en Fort Java. In 1854 en 1855 heeft koning Willem III deze drie forten laten aanleggen, mogelijk als werkverschaffing.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer