Hulporganisaties luiden noodklok over overvol Ter Apel
VluchtelingenWerk Nederland, het Rode Kruis en UNICEF slaan alarm over het tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen uit andere landen dan Oekraïne.
„Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit inmiddels zo vol dat de veiligheidsregio Groningen overweegt de hekken te sluiten. Vluchtelingen uit landen als Afghanistan, Syrië en Jemen die bescherming zoeken in Nederland, belanden dan op straat”, waarschuwen de organisaties.
De hulporganisaties roepen het kabinet, de veiligheidsregio’s en gemeenten op om „dit zwarte scenario van mensen die op straat komen te staan koste wat het kost te voorkomen en per direct te zorgen voor opvangplekken.”
Vluchtelingen die naar Nederland komen moeten zich eerst in Ter Apel melden om een asielverzoek te doen. Vanuit Ter Apel gaan zij naar asielzoekerscentra in het land. Maar door een tekort aan opvanglocaties stranden steeds meer mannen, vrouwen en kinderen op de vlucht in noodtenten naast het aanmeldcentrum in Ter Apel. Officieel is daar plaats voor 275 mensen, maar de afgelopen dagen wachtten er tot wel 700 vluchtelingen en asielzoekers op een bed in een andere opvanglocatie.
De veiligheidsregio Groningen liet vrijdag weten te overwegen het aanmeldcentrum in Ter Apel op korte termijn ‘op slot te zetten’ en officieel een beroep op bijstand te doen bij andere veiligheidsregio’s.
De gemeente Utrecht gaat vanaf maandag tweehonderd extra tijdelijke crisisopvangplekken realiseren in het voormalige pand van Holland Casino nabij de Jaarbeurs. Het gaat om een periode van maximaal vier weken. Dat liet burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, Sharon Dijksma, zondag weten. De plekken zijn bedoeld voor vluchtelingen uit andere landen dan Oekraïne.
Veiligheidsberaad
De opvang van Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen staat maandagavond opnieuw op de agenda van het Veiligheidsberaad. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio bespreken ook de omgang met het coronavirus op de lange termijn. Het is nog niet bekend of er bewindslieden aanschuiven in Utrecht.
De veiligheidsregio’s moeten de komende weken in totaal 50.000 opvangplekken voor Oekraïners hebben gevonden. Beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, heeft er goede hoop op dat dat gaat lukken. Maar mogelijk zijn er nog meer plaatsen voor Oekraïense vluchtelingen nodig. Uit nieuwe cijfers waarmee het ministerie van Justitie maandag zal komen, moet blijken of het aantal beschikbare opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen nog volstaat voor de mensen die naar Nederland zijn gekomen.
Ontevreden
De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn ontevreden dat er nu wel plaats gemaakt kan worden voor de Oekraïners, terwijl het COA al lange tijd smeekt om meer plekken voor andere asielzoekers, maar daar weinig succes mee heeft. Het Veiligheidsberaad heeft er vorige week al bij het kabinet op aangedrongen dat het mogelijk moet worden om desnoods dwang te gebruiken. In dat geval kan een minister of een andere bestuurder plekken aanwijzen die gaan dienen als opvang, of de gemeente of inwoners dat nu willen of niet. Maandagavond overlegt het beraad daar verder over.