Energiezuinig wonen in een huis van voor de oorlog
Op weg naar de kerk kwamen Reyer (27), Christine (25) en Ezra (1) de Jong altijd langs een prachtig, oud boerderijtje. Hoewel hun huidige klushuis net af was, besloot Reyer toch maar een briefje door de deur te doen.
En het was raak. Zonder dat het huis op Funda kwam, kregen ze vorig jaar december de sleutel van het pittoreske optrekje uit 1930. Werkelijk alles moest eraan worden gedaan. „Het huis was niet eens aangesloten op het riool en er loopt ook geen gasleiding naartoe”, aldus Christine. „De vorige eigenaar spoelde zijn toilet gewoon door met een emmer water en waste zijn kleding in de spoelbak.”
Door de zwangerschap van Christine, over negen weken uitgerekend, was de noodzaak van een strakke klusplanning snel geboren. „We hebben besloten om voor de komst van het kindje te verhuizen, wat met zich meebrengt dat het huis binnen vijf maanden af moet zijn.” De opleverdatum staat begin mei gepland.
Bij het vorige klushuis heeft het stel bijna alles zelf gedaan. „Bij deze woning besteden we wat meer uit, bijvoorbeeld aan de elektricien.” Reyer, metselaar van beroep, klust met name in de avonduren en op de zaterdagen aan het huis in het Betuwse dorp Gellicum. Elke zaterdag staat er een clubje van acht familieleden en vrienden klaar om hem te helpen.
Maar waarom opnieuw een klushuis kopen als je het andere net af hebt? „Reyer heeft graag wat te doen en geniet van het klussen. Het fijne aan zo’n woning is ook dat je haar volledig naar eigen smaak kunt verbouwen en inrichten. Zo investeren we nu gelijk in een warmtepomp en zonnepanelen, waarmee het huis energiezuinig wordt. Het idee is overigens om hier wel wat langer te gaan wonen.”
De verbouwing schiet al mooi op. Momenteel wordt er gestuct, daarna wordt er gesausd, komt de vloer en wordt de keuken geplaatst. Christine vindt het geen probleem als het huis nog niet helemaal af is als ze erin trekken. „Zolang ik maar een keuken, een badkamer en een bed heb, dan vind ik alles best.”