China geeft 1 miljoen ton kunstmest vrij uit staatsreserves
China gaat 1 miljoen ton kunstmest vrijgeven uit de staatsreserves om de binnenlandse markt te voorzien en de sterk gestegen prijzen te stabiliseren. Dat verklaarde de nationale ontwikkelings- en hervormingscommissie (NDRC).
De overheidsorganisatie wil daarmee de aanplanting van gewassen in het voorjaar bevorderen. De staatsreserves bestaan uit kaliumzout, ook bekend als potas, een mengsel van zouten dat hoofdzakelijk uit kaliumcarbonaat bestaat en een belangrijk bestanddeel is van kunstmest. Ook wil de commissie samen met andere overheidsorganisaties de import van kaliumzout opvoeren om te zorgen voor voldoende aanbod en prijsstabiliteit.
Vorig jaar stegen de kunstmestprijzen al naar recordhoogte door de hoge aardgasprijzen. Door de oorlog in Oekraïne is kunstmest nog duurder geworden. Rusland is de grootste leverancier van kunstmest aan de Europese Unie. Door de westerse sancties tegen Rusland dringt Moskou er bij de producenten van kunstmest in het land op aan om de export stop te zetten.
Oekraïne heeft de export van kunstmest ook verboden vanwege de oorlog met Rusland. Volgens de Oekraïense regering is kunstmest nodig voor eigen gebruik om zo te zorgen voor voldoende voedsel. Het land had eerder al de uitvoer van verschillende landbouwproducten zoals graan verboden.
Het Noorse Yara, een van de grootste kunstmestproducenten ter wereld die ook een fabriek heeft in Sluiskil, beperkte eerder deze maand al zijn productie in Italië en Frankrijk vanwege de hoge Europese aardgasprijs.
Hogere kunstmestprijzen drijven ook de voedingsprijzen op aangezien kunstmest wordt gebruikt om de groei van gewassen te bevorderen. Als boeren meer voor hun kunstmest moeten gaan betalen zullen de prijzen van etenswaren in de supermarkt waarschijnlijk verder stijgen.