Binnenland

Kabinet bereid met Wilders te spreken

Zowel premier Balkenende als de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) zijn bereid tot een gesprek met het bedreigde kamerlid Wilders. Dat blijkt uit antwoorden op kamervragen en uit uitspraken die de woordvoerder van de premier vrijdag deed.

Redactie politiek
11 December 2004 10:09Gewijzigd op 14 November 2020 01:59

Vorige week heeft Balkenende telefonisch al uitvoerig met Wilders gesproken, om hem „een hart onder de riem te steken.” Donner en Remkes laten in hun antwoorden op schriftelijke kamervragen weten dat ze ook wel met Wilders willen praten over zijn veiligheidssituatie. „Maar een daartoe strekkend verzoek is tot op heden niet ontvangen”, schrijven de bewindslieden.

Donner en Remkes gaan niet in op vragen over veiligheidsdiensten die aanhangers van Wilders direct of via de media zouden hebben gewaarschuwd voor de gevaren van samenwerking met hem, omdat dat volgens hen niet waar is. Wilders blijft er echter bij dat er aan mensen „is verteld zich niet positief over mij uit te laten of zich met mij te associëren of te verbinden. Ik weet gewoon dat dat is gebeurd.”

Hij laat verder weten niet naar de Tweede Kamer te komen voordat het gevraagde gesprek met leden van het kabinet heeft plaatsgehad en hij bevredigende antwoorden heeft ontvangen. Die moeten dan ook gaan over garanties voor de veiligheid van zijn medewerkers.

In de antwoorden op de kamervragen delen Donner en Remkes een sneer uit naar Wilders door te stellen dat het bij beveiligingsproblemen wel zo correct is om rechtstreeks contact op te nemen en niet via de media te communiceren. „Dat geldt voor alle betrokkenen. Van de zijde van de overheid wordt die gedragslijn gevolgd.” Wilders kondigde begin deze week in NRC Handelsblad aan dat hij zich niet veilig voelt in de Kamer en daarom een tijdje wegblijft. Donner noemde het „hinderlijk” dat Wilders dit in de krant zei.

De vragen zoals Wilders die had ingediend, zijn overigens fors geredigeerd. Zo is de passage geschrapt waarin Wilders Donner vraagt of die wel eens heeft meegemaakt „hoe het is om lange tijd persoonsbeveiliging te hebben, niet thuis maar op verschillende geheime locaties te moeten slapen, constant omgeven te zijn door vele beveiligers, en afspraken -voor zover al mogelijk- met sympathisanten te moeten hebben in het geniep in hotelkamers ergens in het land?” Het is volgens een woordvoerder van de Tweede Kamer niet verstandig van Wilders om publiek te maken dat hij afspraken maakt in hotels.

De fractievoorzitter van de ChristenUnie, Rouvoet, wil dat het bestuur van de Tweede Kamer de mogelijkheden onderzoekt om kamerleden die wegens bedreiging afwezig zijn bij volmacht te laten stemmen. Hij heeft dit gisteren besproken met kamervoorzitter Weisglas, die het een „interessant voorstel” noemt. Om stemming bij volmacht mogelijk te maken zal het reglement van orde van de Kamer moeten worden gewijzigd.

De wetgeving dreigt te worden beïnvloed door afwezigheid van bedreigde kamerleden, aldus Rouvoet. Vaak gaat het bij stemmingen om krappe meerderheden en de afwezigheid van de eenmansfractie Wilders kan dus gewicht in de schaal leggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer