Economie

Scepsis over OPEC doet olieprijs dalen

Op de olietermijnmarkt in New York is vrijdag in het laatste officiële handelsuur de olieprijs fors gezakt. Voor een vat (159 liter) in januari te leveren Texaanse ruwe olie daalde de prijs 2,23 dollar tot 40,30 dollar (30,50 euro).

Redactie economie
11 December 2004 08:16Gewijzigd op 14 November 2020 01:59

Onder oliehandelaren is twijfel gegroeid of de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) wel haar afgesproken productiebeperking zal kunnen nakomen. De lidstaten van de OPEC hebben gisteren toegezegd niet meer boven het afgesproken plafond van 27 miljoen vaten olie per dag te produceren. Dat zou een krimp van ruim 1 miljoen vaten inhouden.

Vorige maand kwam het kartel nog op een dagproductie van 28,2 miljoen vaten. Zeven van de tien lidstaten waarvoor quota gelden, leveren meer dan afgesproken.

De verwachting is dat een aantal OPEC-landen boven zijn toegestane maxima blijft produceren. Vooral door de economische groei in China is de vraag naar olie groot. Ook het formele door de OPEC gestelde prijsdoel van 22 tot 28 dollar is ver buiten bereik geraakt. De standaardprijs steeg donderdag naar 43,29 dollar per vat.

Daarnaast zou de lagere olieprijs in New York het gevolg zijn van winstnemingen en van een gevoel van opluchting onder oliehandelaren dat de OPEC-bijeenkomst achter de rug is. Bovendien menen handelaren dat de gevolgen pas over lange tijd merkbaar zijn. „Het besluit gaat over zes weken in, als de voor januari te leveren ruwe olie al onderweg is”, aldus Adam Sieminski, analist bij Deutsche Bank.

Het OPEC-besluit is teleurstellend voor de olieconsumerende landen. Zij hadden graag gezien dat de OPEC-landen hun huidige productie hadden gehandhaafd, zodat zij hun voorraden hadden kunnen aanvullen. Dat zou beter zijn geweest voor de economische groei en de stabiliteit van de prijs van een vat olie (van 159 liter). Eind januari komen de OPEC-ministers opnieuw bijeen.

Volgens de officiële statistieken pompen de elf OPEC-lidstaten samen 27 miljoen vaten olie per dag naar boven. Maar de werkelijke productie ligt daar al maanden ruim 1 miljoen vaten boven, om de hoge olieprijs wat te drukken. Omdat de prijs sinds het record van 55,67 dollar in oktober de afgelopen weken gestaag is gedaald, drongen enkele kartelleden, waaronder de grootste OPEC-producent, Saudi-Arabië, aan op een productiebeperking.

De productiebeperking gaat pas na veertig dagen in. Veel olieproducenten hebben immers al afspraken met hun klanten voor januari gemaakt. Dat houdt in dat de huidige productie voor een groot deel van de winter op het noordelijk halfrond op peil blijft. Analisten wezen ook op de lage niveaus van de olievoorraden, die onder druk komen te staan als de kou toeslaat.

Saudi-Arabië wilde juist een productiebeperking om de voorraadvorming in de consumerende landen en daarmee de daling van de olieprijs voor te zijn, zo meldde vrijdag het Arabische dagblad al-Hayat.

De zorgen van de olieproducerende landen over een scherpe prijsdaling zijn wat overdreven, aldus het Internationale Energiebureau (IEA) vrijdag in zijn maandrapport. „De capaciteitsbeperkingen, geopolitieke onzekerheid en de toenemende vraag naar olie verdwijnen niet van de ene op de andere dag”, aldus de IEA.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer