Economie

Economen kraken innovatieakkoord

Nederland heeft geen behoefte aan een innovatieakkoord, zoals SER-voorzitter Wijffels dat heeft voorgesteld. Dat schrijven twee deskundigen in het economenvakblad ESB.

ANP
10 December 2004 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 01:59

Wijffels zei vorige maand dat na het bereiken van een sociaal akkoord tussen vakbeweging, overheid en werkgevers dat de tijd rijp was om te gaan praten over een innovatieakkoord. Wijffels, lid van het Innovatieplatform met als voorzitter premier Balkenende, vindt dat overheid, onderwijs en bedrijfsleven het hierover eens moeten worden.

De deskundigen Jacobs en Theeuwes verschillen hartgrondig met Wijffels van mening. De „Nederlandse polderinstituties zien innovatie als een bedreiging voor hun gevestigde deelbelangen.” Volgens hen „moeten corporatistische instituties worden opengebroken omdat ze innovaties en creativiteit in onze economie doen verdampen.”

Jacobs en Theeuwes vinden dat er in Nederland te weinig wordt geïnvesteerd in kennis van werknemers. Ze schrijven dat onder meer toe aan het geringe verschil tussen uitkeringen en lonen. Dat vormt geen financiële prikkel om via scholing hogerop te komen. Bovendien stoppen mensen in Nederland veel te vroeg met werken. Daardoor is het niet rendabel om te investeren in bijscholing van oudere werknemers. Ook de bescherming tegen ontslag maakt dat werknemers niet via scholing hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

„Voorzieningen die niet evident nodig zijn, maar wel de prikkels voor de opbouw van menselijk kapitaal ondermijnen, moeten worden beperkt. Dit leidt tot minder subsidies op de opbouw van pensioen en eigen huis, tot langer doorwerken, een hogere pensioenleeftijd en een hogere arbeidsparticipatie (meer mensen die betaald werk verrichten).”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer